Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
20.07.2022 04:15

Ponitrianske múzeum predstavuje špecifiká svojho zbierkového fondu


Na archívnej snímke výstava v Ponitrianskom múzeu. Snímka zdroj: (tasr).


Rôznorodosť a špecifiká zbierkového fondu Ponitrianskeho múzea v Nitre predstavuje výstava Tak sme my... Vznikla pri príležitosti 60. výročia založenia múzea, ktoré pripravilo pre svojich návštevníkov sériu podujatí, informovala Zuzana Vilčeková z Ponitrianskeho múzea. Výstava potrvá do konca roka.


Podujatie zdôrazňuje kľúčové úlohy tejto inštitúcie, ktoré múzeum realizovalo v období rokov 1962 až 2022. "Usilujeme sa zvýrazniť bohatstvo a rôznorodosť regionálnych artefaktov a poukázať na skutočnosť, že nitrianske múzeum rešpektuje odkaz a úsilie Nitranov započaté v 19. storočí, keď boli zaznamenané prvé známky zbierkotvorných aktivít," povedala Vilčeková.

Ponitrianske múzeum v Nitre v súčasnosti vlastní viac ako 84 000 zbierkových predmetov z oblasti prírodných a spoločenských vied. Výstava Tak sme my… ponúka návštevníkovi príležitosť utvoriť si predstavu o charaktere zbierkového fondu múzea a vidieť najhodnotnejšie zbierkové predmety v rámci jednotlivých odborov, ktoré sú v múzeu zastúpené.

Návštevníci majú možnosť vidieť prezentáciu vzácnych archeologických nálezov z obdobia praveku až po včasný stredovek, vrátane vzácnych pozlátených medených plakiet z Bojnej. Počas 70. a 80. rokov minulého storočia zbierkotvorná činnosť múzea prispela k vytvoreniu výnimočnej kolekcie vtáctva a živočíchov z pohľadu ich raritného výskytu v regióne, či dokonca na Slovensku. Výstava prezentuje paleontologické nálezy – fosílie a živočíchy, ktorých výskyt je vzácny a ojedinelý, zaznamenaný však bol aj v biotopoch nitrianskeho regiónu.

Odbor história predstavuje Nitriansku maľovňu porcelánu, vrátane tvarovej typológie, motívov výzdoby a signatúry výrobkov. V oblasti etnografie výstava prezentuje predmety materiálnej kultúry – primárne kolekcie vybraných častí tradičného odevu a textílií zastúpené ženským odevom a textíliami využívanými primárne ženami v Ponitrí, Podzoborí, Požitaví a Tekove. 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.03.2021
Ponitrianske múzeum priblíži atmosféru aristokratických poľovačiek
Zaujímavosti o poľovačkách aristokracie prináša výstava, ktorú v piatok sprístupnili v Ponitrianskom múzeu v Nitre. Expozícia s názvom Na postriežke so šľachtou v revíroch pod Tribečom ponúkne aj množstvo informácií o poľovných revíroch bývalej Nitrianskej a Tekovskej župy v rokoch 1800 až 1945.
viac
30.10.2021
Ponitrianske múzeum predstavuje obdobie pred príchodom Slovanov
Obdobie pred príchodom Slovanov na Ponitrie dokumentuje výstava Germáni a ich kultúra, ktorú pripravilo Ponitrianske múzeum v Nitre. Partermi výstavy sú Nitriansky samosprávny kraj a Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied (SAV) v Nitre.
viac
09.03.2022
Turistickú sezónu otvára výstava o vývoji kníhtlačiarstva
Turistickú sezónu na Fiľakovskom hrade otvára výstava približujúca vývoj kníhtlačiarstva od stredoveku po súčasnosť.
viac
24.03.2022
Ponitrianske múzeum predstaví výsledky výskumu na Oponickom hrade
Prezentovať výsledky archeologického výskumu Katedry archeológie Filozofickej fakulty (FF) Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre na Oponickom hrade z rokov 2015 až 2020 je cieľom výstavy, ktorá bude sprístupnená v Ponitrianskom múzeu v Nitre.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %