Utorok 14.05.2024
Dnes má meniny 
Bonifác
°C
27.06.2023 03:20

Populáciu holubov budú v Senici pomáhať regulovať sokoly


Snímka zdroj: (zahori.sk).


V meste Senica sa rozhodli riešiť reguláciu populácie holubov tým, že v centre mesta vypustili štyri mladé sokoly sťahovavé. Informovala o tom hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.


Sokoly boli umelo odchované a dva týždne si vytvárali väzbu na centrum mesta v drevenej voliére na streche domu kultúry. Mesto sa dlhodobo venuje riešeniu problematiky s divožijúcimi holubmi. "V minulosti sme v spolupráci s holubármi zriadili na povale jedného z domov holubník, kde boli holuby v pravidelných intervaloch odchytávané. V snahe pomôcť vlastníkom bytov sme avizovali, že sa zaujímame aj o ďalšie alternatívne riešenie, ktorým je nasadenie menších dravých vtákov," uviedol zástupca primátora Filip Lackovič.

Sokol sťahovavý je slovenský pôvodný druh a tieto malé dravce sú podľa odborníkov najvhodnejším druhom na riešenie problematiky s holubmi. Patrí medzi najrýchlejšie dravé vtáky a pre holuby je prirodzeným predátorom. Loví skôr slabšie alebo choré jedince. Sokoly by mali premnožených holubov v meste nielen loviť pre potravu, ale zároveň by ich mali aj plašiť.

"Ide o systém biologickej ochrany a zároveň najprirodzenejší spôsob eliminácie mestských holubov. Sokoly sťahovavé sú najvhodnejším druhom, pretože si ľahko zvykajú na mestské prostredie, ktoré im relatívne vyhovuje, keďže v prírode žijú a hniezdia v skalách. V meste sa preto sústredia na strechy výškových budov," doplnil sokoliar Peter Janok.

Mladých sokolov bude sokoliar chodiť kontrolovať a v prípade potreby prikrmovať, až kým nebudú samostatné.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.08.2016
Problém s medveďmi neutícha, vyriešiť by ho mohli odpadové staničky
Od apríla platí na celom území Vysokých Tatier mimoriadna situácia. Problémom je zvýšený pohyb medveďov v blízkosti ľudských obydlí.
viac
22.01.2019
Ako riešiť krízový stav na našich cintorínoch
Novozámocký výrobca náhrobných doplnkov prišiel s riešením, ktoré správcom cintorínov nielen výrazne pomôže, ale navyše je veľmi estetické a posunie výzor cintorína na vyššiu úroveň.
viac
13.03.2020
Prečo v niektorých obciach dochádza začiatkom roka k problémom s odvozom odpadov
Pozrime sa bližšie, čo sa skrýva za skutočnosťou, že 159 obcí so 141 199 nemalo začiatkom roka uzatvorenú zmluvu so žiadnou z desiatich existujúcich organizácií zodpovednosti výrobcov (OZV). A prečo nezískali partnera, ktorý by im financoval triedený zber z obalových a neobalových výrobkov.
viac
16.07.2020
Užitočné informácie pre majiteľov psov
Z platnej legislatívy vyplývajú obciam aj majiteľom psov nové povinnosti. Pozitívnou novinkou je, že od 1. júna 2020 je verejnosti prístupný register odchytených túlavých zvierat.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %