Utorok 14.05.2024
Dnes má meniny 
Bonifác
°C
22.03.2023 07:45

Poslanci pri legislatívnych návrhoch opäť obchádzajú samosprávy


Únia miest Slovenska.


Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú v trende predkladania neprediskutovaných legislatívnych návrhov, ktoré budú mať negatívny vplyv na samosprávy.


Upozornila na to Únia miest Slovenska (ÚMS) v súvislosti s návrhom zákona, ktorý predložili poslanci Karol Galek (SaS) a Tomáš Šudík (OĽANO), týkajúcim sa noviel zákonov o tepelnej energetike a o regulácii v sieťových odvetviach.

"Obávame sa, že takto narýchlo pripravená a presadená novela bez diskusie s odborníkmi a dotknutými stranami naruší fungovanie v energetickom sektore. A tým, že neberie do úvahy vplyvy či perspektívy tohto odvetvia v kontexte kompetencií samospráv, môže pre ne predstavovať vážny problém," uviedla únia. Upozornila v tejto súvislosti i na to, že navrhovaná legislatíva nerešpektuje zákonné ustanovenia o správe Košíc a Bratislavy.

"Vyzývame predkladateľov, aby iniciovali oficiálne rokovanie so zástupcami miest a prioritne vytvorili priestor na diskusiu pred tým, ako sa bude o predmetných novelách zákona ďalej hlasovať v NR SR," zdôraznila ÚMS.

Samosprávne združenia už dlhodobo kritizujú prijímanie zákonov bez diskusie a zohľadnenia skúsenosti obcí a miest z aplikačnej praxe.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.09.2021
Únia miest Slovenska dlhodobo presadzuje zmenu spravovania štátu
Jej členovia sú presvedčení, že Slovensko stojí pred výzvami, ktoré si vyžadujú nie len zmenu myslenia, ale aj viac odvahy, zodpovednosti a potrebu spolupráce.
viac
17.01.2022
Únia miest Slovenska pomáha mestám budovať manažérov udržateľnosti
Len zdravé, bezpečné a udržateľné mestá dokážu odolávať krízam a reagovať na potreby svojich obyvateľov i na meniace sa trendy v spoločnosti.
viac
11.11.2022
ÚMS sa obrátila na premiéra pre zavedenie úpravy odpadu pred skládkovaním
Únia miest Slovenska (ÚMS) sa obrátila na premiéra Eduarda Hegera pre povinnosť úpravy odpadu pred ich uložením na skládku. Problémom je, že mestá na túto zmenu nie sú pripravené.
viac
24.11.2022
Navrhované kompenzácie pre plánovaný zvýšený daňový bonus sú nedostatočné
Navrhované kompenzácie v súvislosti s plánovaným zvýšením daňového bonusu sú pre samosprávy nedostatočné. Vyhlásila to Únia miest Slovenska (ÚMS) s tým, že pokles príjmov samosprávnych krajov, miest a obcí bude zásadný a trvalý.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %