Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
29.09.2022 08:25

Potápači opäť vyčistia dno štyroch plies a zaplavený kameňolom


Na archívnej snímke potápači vyliezajú z vôd Štrbského plesa. Snímka zdroj: (tasr).


Po tatranských dolinách prídu na rad aj tatranské plesá, v rámci akcie Čisté vody sa už tento piatok 30. septembra potápači ponoria pod hladinu štyroch tatranských plies.


Cieľom je podľa koordinátora 29. ročníka podujatia Petra Spitzkopfa zo Správy Tatranského národného parku zbaviť jazerá odpadkov po letnej turistickej sezóne. Spolu s nimi vyčistia aj zaplavený kameňolom v popradskej Kvetnici.

Posledné dva roky sa pre pandémiu akcia uskutočnila len individuálne, túto jeseň však potápači vyčistia Velické, Popradské, Štrbské a Nové Štrbské pleso opäť spoločne. "Podujatie má svoje opodstatnenie, hoci je pravda, že neporiadku v porovnaní s obdobím, keď sme jazerá začínali čistiť, značne ubudlo. Odpad, ktorý nájdeme, je spravidla staršieho dáta," skonštatoval Spitzkopf. Ochranári akciu organizujú v spolupráci s potápačskými školami z Levoče a Spišskej Novej Vsi, nemocnicou v Košiciach - Šaci a Potápačským klubom Vodnár z Popradu.

V minulosti boli súčasťou akcie i viaceré potoky, potápači podali pomocnú ruku dokonca aj svojim poľským kolegom a spoločne upratali krakovský lom Zakrzówek a Morské oko. Za takmer tri desaťročia urobili dohromady 1867 ponorov a na breh vyniesli 7088 kilogramov odpadkov. Na dne Štrbského plesa tak skončil napríklad aj tomahavk z natáčania filmu Náčelník Veľký Had (1967). Práve z tohto jazera v minulosti potápači vylovili aj historické svietniky, hokejové bránky, sedačku z električky či gátrové píly na rezanie ľadu, ktorý sa kedysi zo Štrbského Plesa vozil i do reštaurácií v Pešti. "V súčasnosti končia v plesách najmä obaly od potravín, plastové poháriky či sklenené fľaše," dodal Spitzkopf.

Akcia Čisté vody je súčasťou Medzinárodného festivalu potápačských filmov, ktorého 37. ročník štartuje vo štvrtok na Štrbskom Plese. Svoju tvorbu na ňom predstavia filmári a fotografi z rôznych kútov sveta, o víťazoch festivalovej súťaže v jednotlivých kategóriách rozhodne porota v sobotu 1. októbra.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2016
Dobrovoľníci vyzbierali v Tatrách a Pieninách 850 kg odpadu
Dobrovoľníci v Tatrách sa počas víkendu pustili do čistenia turistických chodníkov, aby ich zbavili odpadkov. Podujatie Čisté hory má už 38-ročnú históriu.
viac
07.11.2016
Festival umeleckej tvorby o horách predstavuje program
Horský internetový klub (HIK) v spolupráci s mestom Ružomberok, Zväzom slovenských fotografov a cestovateľským portálom Infoglobe organizujú v poradí už 9. ročník medzinárodného festivalu umeleckej tvorby o horách – HORALFEST 2016.
viac
29.07.2022
Medvedie dni na Hrebienku budú tichšie a hlavne o vzdelávaní
Hrebienok vo Vysokých Tatrách privíta cez víkend 30. a 31. júla netradičný festival medveďov v novom formáte. Podujatie malo svoju premiéru v roku 2019, tento rok sa môžu návštevníci tešiť na dva dni plné medvedej zábavy, ale aj vzdelávania.
viac
01.10.2022
Spod hladiny plies vylovili viac ako 100 kilogramov odpadu
Celkovo 112 kilogramov odpadu vylovili spod hladiny štyroch tatranských plies potápači. V rámci 29. ročníka akcie Čisté vody odstránili v piatok (30. 9.) neporiadok po letnej turistickej sezóne. TASR o tom informovala Martina Petránová zo Správy Tatranského národného parku (TANAP) so sídlom v Tatra
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %