Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
31.08.2021 01:35

Požiar poškodil NKP Hálovu drevenicu vo Važci


Snímka zdroj: (ŽSK).


Národnú kultúrnu pamiatku Hálovu drevenicu vo Važci v nedeľu ráno zasiahol požiar. Objekt pod súpisným číslom 41 stojí v záhrade Hálovho domu, ktorý je expozíciou Liptovskej galérie Petra Michala Bohúňa v Liptovskom Mikuláši.


Drevenica nebola využívaná pre výstavné účely galérie. „Pri požiari neboli poškodené žiadne zbierkové predmety Liptovskej galérie. V drevenici sa v čase mimoriadnej udalosti nachádzali predmety etnografického charakteru, no vďaka rýchlemu zásahu záchranných zložiek sa drvivú väčšinu z nich podarilo z objektu vyniesť,“ potvrdil riaditeľ Liptovskej galérie Richard Gregor.

Požiar nezasiahol murovaný Hálov dom, no zhorela kôlňa pri drevenici a došlo k vážnemu poškodeniu strešnej konštrukcie na samotnej drevenici. Objekt bol poistený a príčiny požiaru sú predmetom vyšetrovania. V najbližších dňoch prebehne obhliadka na mieste pre potreby spísania poistnej udalosti. „Bez komplexných údajov je predčasné konkretizovať ďalší postup, nasledujúce kroky stanovíme na základe posudkov a určenia presného rozsahu poškodenia. Budeme však robiť všetko preto, aby sme Hálovu drevenicu dostali do pôvodného stavu. Lokalita má veľkú perspektívu z pohľadu rozvoja cestovného ruchu, naším primárnym zámerom je oba objekty naďalej využívať pre návštevníkov, na organizáciu podujatí a komunitný rozvoj regiónu, a to aj v spolupráci s obcou Važec a OOCR Liptov,“ povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Hálova drevenica bola postavená v roku 1925, do zoznamu Národných kultúrnych pamiatok SR bola zapísaná v roku 1963. Drevenicu pôvodne obýval český maliar Jan Hála, ktorý žil a tvoril väčšinu svojho života vo Važci. Neskôr sa presťahoval do murovaného domu v prednej časti areálu, v ktorom je zriadená jeho pamätná izba. Prehliadky celého areálu sú možné na objednávku, v areáli sa organizujú aj aktivity na prezentáciu ľudových remesiel a života v oblasti.

 

Autor: (Lucia LAŠOVÁ, hovorkyňa ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.11.2020
Liptov a Tatry chcú zabojovať o spustenie lyžiarskej sezóny
Turistické regióny Liptov a Vysoké Tatry chcú napriek aktuálnej epidemickej situácii zabojovať o spustenie tohtoročnej lyžiarskej sezóny. Hovoria o návrate k pravej podstate lyžovania ako prírodného športu.
viac
29.06.2021
Prázdninové potulky s kronikárom
Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Šariš sa rozhodla v letnej turistickej sezóne 2021 priniesť návštevníkom Prešova obľúbenú aktivitu zameranú na tzv. “Living History”.
viac
18.08.2021
Liptov má zelenú
V zmysle nového covid automatu majú Liptáci zelenú. Znamená to monitoring, teda prevádzky cestovného ruchu nepocítili výraznejšiu zmenu ani obmedzenia.
viac
16.12.2021
Región Horehronie a Liptov otvorili zimnú sezónu v olympijskom duchu
Oblastná organizácia cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE a LIPTOV spoločne otvorili 15. decembra 2021 zimnú sezónu plnú noviniek, sprievodných akcií a scénických programov pre všetkých, ktorí plánujú tráviť voľné chvíle na špičkovo upravených svahoch a v areáloch lyžiarskych stredísk.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %