Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
04.08.2023 03:20

Práce na budúcom múzeu s informačným centrom pokračujú


Snímka zdroj: (Obec Zádiel).


Práce na budúcom Múzeu Slovenského Krasu - Zádielska Tiesňava pokračujú podľa plánu. Hotové by mali byť v najbližších týždňoch. Povedal to starosta obce Attila Nehoda.


So stavebnými prácami na obecnej budove, kde má vzniknúť múzeum spoločne s informačným centrom, začali v marci. Tieto práce za viac ako 340 000 eur majú byť aj s právoplatným kolaudačným rozhodnutím hotové do konca augusta.

Stavebno-inštalačné práce majú stáť 97 500 eur, pričom je zákazka rozdelená na štyri časti. Týka sa plynoinštalácie, zdravotechniky, vykurovania a elektroinštalácie. Zmluvy so zhotoviteľmi boli uzavreté koncom júna a práce majú byť hotové do troch mesiacov od prevzatia staveniska.

"Menšie omeškania spôsobilo nepriaznivé počasie, ale nemalo by to ovplyvniť celkové ukončenie prác. Tesárske práce sú už ukončené. V súčasnosti sa prevádzajú klampiarske práce na streche a dokončovacie práce vo vnútri budovy," povedal starosta.

Po komplexnej obnove by v budove z roku 1868 malo vzniknúť informačné centrum, ktoré by malo slúžiť najmä turistom. V muzeálnej časti majú byť vystavené rôzne pamiatky obce a predmety od obyvateľov, ako aj rastliny a živočíchy charakteristické pre Zádiel a jeho okolie. Po novom tu má byť aj spoločenská miestnosť a obec tiež v budúcnosti plánuje v podkroví zriadiť ubytovacie kapacity.

Nová atrakcia v Zádielskej doline mala byť pre návštevníkov k dispozícii už pred rokom. Zdržanie spôsobilo zdražovanie, pre ktoré museli meniť rozpočet a žiadať o navýšenie dotácie. Projekt zastrešuje obec, ktorá je partnerom projektu cezhraničnej spolupráce v programe Interreg Slovensko-Maďarsko. Väčšina nákladov bude hradená z eurofondov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.10.2019
Záchranné práce na hrade Dobrá Voda pokračovali aj v roku 2019
Projekt záchrany hradu Dobrá voda, ktorý podporuje Ministerstvo kultúry SR v rámci programu Obnovme si svoj dom, pokračoval aj v roku 2019. Informoval o tom Martin Slezák z občianskeho združenia Renova.
viac
04.06.2020
V zrekonštruovanom strážnom domčeku vzniklo múzeum aj informačné centrum
Múzeom, informačným centrom i oddychovým miestom pre turistov a cykloturistov bude zrekonštruovaný železničný domček v Haliči pri Lučenci, ktorý v stredu oficiálne odovzdali do užívania zástupcovia miestnej samosprávy a Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).
viac
19.10.2022
Obec Zádiel vyhlásila verejnú súťaž na múzeum,pribudnúť má aj informačné centrum
Obec Zádiel v okrese Košice-okolie vyhlásila výzvu na predkladanie ponúk na zákazku s názvom Múzeum Slovenského krasu - Zádielska tiesňava. Vyplýva to z oznámenia zverejneného vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).
viac
19.08.2023
Hnúšťa získalo vyše 130-tis. eur na vybavenie interiéru Petrivaldského vily
V zrekonštruovanom historickom objekte plánuje samospráva zriadiť turistické informačné centrum a historicko-literárne múzeum. Pre TASR to uviedla vedúca oddelenia projektového riadenia, školstva a sociálnych vecí Mestského úradu Hnúšťa Michaela Hroncová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %