Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
09.08.2023 02:25

Práce na rekonštrukcii ďalšej časti hradu začnú o mesiac


Ľubovniansky hrad v Starej Ľubovni. Snímka zdroj: (tasr).


Práce na rekonštrukcii ďalšej časti Ľubovnianskeho hradu začnú približne o mesiac. Riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík potvrdil, že stavenisko odovzdajú zhotoviteľovi stavby 5. septembra a dielo by mal dokončiť do 18 mesiacov.


"Začíname ďalšiu veľkú a náročnú rekonštrukciu hradu, tentoraz ide o severovýchodnú stenu, spadnutú hradbu, plus celé tretie nádvorie. Súčasťou projektu je aj prezentácia archeologickej lokality vojenských kasární, časť zastrešenia a odvodnenie celého tretieho nádvoria," priblížil Mikulík s tým, že celkové náklady sú na úrovni 1,2 milióna eur. Z tejto čiastky tvorí 650.000 eur dotácia z Ministerstva kultúry SR a zvyšok zafinancoval zriaďovateľ múzea Prešovský samosprávny kraj.

Cieľom je podľa riaditeľa začať murovať čo najskôr, aby bol dostatok času na realizáciu prác ešte pred príchodom mrazov. "Nemuruje sa na hradoch, keď nočná teplota klesne pod mínus päť stupňov, verím, že počas jesene sa urobí kus roboty. Doteraz sme pri rekonštrukcii troch hradných palácov vždy sprístupnili tú časť hradu, ktorá sa neobnovovala a inak tomu nebude ani teraz. Vyradí sa iba tretie nádvorie, kde v súčasnosti prebiehajú sokoliarske vystúpenia, tie sa ale presunú na druhé nádvorie. Ostatné časti hradu budú prístupné," upozornil riaditeľ. Návštevníci podľa neho doteraz vždy veľmi pozitívne vnímali, keď sa na hrade niečo rekonštruovalo a spoza bariéry mohli na stavebné práce dokonca aj nahliadnuť.

Mikulík zdôraznil, že obnova bude veľmi náročná, keďže spadnutý hradný múr je potrebné postaviť nanovo a zabezpečiť aj jeho statiku. Pri budovaní múru musia stavbári dbať aj na to, aby neporušili archeologickú lokalitu historických kasární zo 17. storočia. Tú objavili v roku 2011, keď časť severovýchodnej hradby spadla. "Možno sa pri rekonštrukčných prácach objaví aj niečo nové a odhalí sa ďalší kus histórie hradu podobne, ako to bolo pri paláci Lubomírskych. Pri jeho obnove sme objavili napríklad toaletu i čiernu kuchyňu," dodal Mikulík.

V polovici letnej turistickej sezóny sú podľa neho s návštevnosťou mimoriadne spokojní. Zatiaľ na hrade registrujú nárast počtu turistov na úrovni 30 percent v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. "Je to veľké prekvapenie, teším sa najviac zo školských výletov aj napriek tomu, že sa zrušili kultúrne poukazy na tento rok. Veľký nárast sme zaznamenali aj medzi slovenskými rodinami. Myslím si, že je to aj vďaka obnoveným častiam hradu, novým expozíciám, ale aj kultúrnemu programu," uzavrel riaditeľ.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.06.2016
Na Kežmarskom hrade prebieha najväčšia rekonštrukcia za posledných 30 rokov
Na Kežmarskom hrade sa okrem letnej turistickej sezóny začali aj rozsiahle rekonštrukčné práce, ktoré sú najväčšie za posledných 30 rokov. Hneď na ich začiatku robotníci narazili na dieru pri obrannom múre, ktorú bude potrebné stabilizovať.
viac
07.04.2020
Na hrade Krásna Hôrka sa začali prípravné práce obnovy
Po schválení čiastkových dokumentácií a zavŕšení procesu verejného obstarávania sa začali na hrade Krásna Hôrka v okrese Rožňava prípravné práce obnovy vrátane odstraňovania násypov a sanácie havarijného stavu klenby stredného hradu.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
09.03.2021
Na Ľubovnianskom hrade zrekonštruujú severovýchodnú hradbu a nádvorie
Odstránenie havarijného stavu a záchrana severovýchodnej hradby i tretieho nádvoria. To je hlavným cieľom blížiacej sa rekonštrukcie na Ľubovnianskom hrade.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %