Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
23.07.2021 03:15

Prešov čaká sviatok dráhovej cyklistiky


Velodróm Prešov. Snímka zdroj: (MsÚ).


Velodróm Prešov bude v sobotu 31. júla a v nedeľu 1. augusta 2021 strediskom prestížnych pretekov s medzinárodnou účasťou pod záštitou primátorky mesta Prešov Andrey Turčanovej. Preteky Grand Prix Prešov sú tento rok spojené aj s Majstrovstvami Slovenska v dráhovej cyklistike.


Dráhová cyklistika na Slovensku bude mať na prelome júla a augusta v Prešove svoj sviatok. Na obnovenom prešovskom Velodróme sa v dňoch 31. 7. - 1. 8. 2021 uskutoční už 4. ročník prestížnych pretekov Grand Prix Prešov.

Ide o preteky Medzinárodnej cyklistickej federácie UCI klasifikácie C1 na Slovensku, kde sa tento rok predstaví takmer 70 cyklistov.

Na trati dlhej 333,33 metrov sa súčasne odohrajú aj Majstrovstvá Slovenska v dráhovej cyklistike mužov, žien, juniorov a junioriek.

Prešovčania tak budú môcť na velodróme vidieť okrem zahraničných pretekárov aj kompletnú slovenskú cyklistickú elitu.

Predstavia sa aj zvučné mená z 12 krajín. Prídu pretekári z Dánska, Holandska, Rakúska, Rumunska, Ukrajiny,  Nórska, Českej republiky, Maďarska a Poľska. Po prvýkrát sa na podujatie prihlásil tím z Izraela a po jednom zástupcovi majú Alžírsko a Laos. Počas dvoch dní pretekárov i divákov čaká nabitý program s 3 olympijskými disciplínami (Omnium, Madison, stíhacie preteky jednotlivcov), Scratch a bodovacími pretekmi. 

Usporiadateľmi Grand Prix mesta Prešov sú mesto Prešov, Slovenský zväz cyklistiky a ŠK Velodróm Prešov.

„Všetkých srdečne pozývame na prešovský velodróm. Napätie a tesné súboje sú garantované. Vstup je zdarma, pre divákov sme pripravili aj kultúrny program a občerstvenie,” pozýva Prešovčanov Branislav Delej, riaditeľ pretekov.

---

Mesto Prešov je jediným mestom na Slovensku s jedinečným cyklistickým komplexom – Velodrómom. Jeho výstavbu inicioval aktívny cyklistický oddiel Lokomotíva Prešov v spolupráci s mestom Prešov a Federálnym zväzom cyklistiky v Prahe. V 80-tych rokoch bol prešovský cyklistický oddiel  jedným z najlepších a najväčších cyklistických oddielov nielen na Slovensku, ale aj v celej ČSSR.

Velodróm bol daný do užívania v roku 1989. Približne 15 rokov sa využíval, no neskôr areál postupne začal chátrať, upadal a bol neudržiavaný.

Prelomové obdobie prišlo s rokmi 2016 – 2017, kedy spojili sily predseda klubu Ing. Juraj Kollár a známy športový lekár Branislav Delej, bývalý cyklista Lokomotívy Prešov. S aktívnou pomocou primátorky mesta Prešov Andrey Turčanovej, MsZ mesta Prešov a prezidenta cyklistického zväzu Petra Privaru začali s revitalizáciou tohto športového areálu.

Dnes je zrekonštruovaná celá vstupná budova zvonku i zvnútra, opravená dráha a zakúpená špičková časomiera.

 

Čaká nás sviatok dráhovej cyklistiky, do Prešova mieri slovenská cyklistická elita

Autor: (Lenka ŠITÁROVÁ, Kancelária primátora mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.05.2021
Bánovce nad Bebravou a okolité obce budú hostiť majstrovstvá v cyklistike
Spoločné majstrovstvá SR a Českej republiky v cestnej cyklistike budú tento rok hostiť Bánovce nad Bebravou a okolité obce. Na športovom podujatí, ktoré sa bude konať od 17. do 20. júna, sa predstavia i cyklistické esá európskych tímov.
viac
09.07.2021
Do centra Prešova sa po pauze vracia Burza starožitností a kuriozít
Po dlhšej pauze v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 sa do historického centra Prešova vracia Burza starožitností a kuriozít. Uskutoční sa 16. júla.
viac
31.07.2021
Sviatok dráhovej cyklistiky, do Prešova mieri aj slovenská cyklistická elita
Velodróm Prešov bude v sobotu 31. júla a v nedeľu 1. augusta 2021 strediskom prestížnych pretekov s medzinárodnou účasťou pod záštitou primátorky mesta Prešov Andrey Turčanovej. Preteky Grand Prix Prešov sú tento rok spojené aj s Majstrovstvami Slovenska v dráhovej cyklistike.
viac
05.09.2023
Podujatie Okolo Slovenska prinesie svetovú cyklistiku aj do Prešova
Naše mesto vypraví medzinárodný pelotón 67. ročníka cyklistických pretekov Okolo Slovenska do druhej etapy. Hviezdy svetovej cyklistiky budú môcť Prešovčania zažiť v akcii už 14. septembra 2023.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %