Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
07.05.2020 08:00

PSK zjednodušuje vyhľadávanie informácií pomocou geoportálu


Mapa COVID-19.


Geoportál Prešovského samosprávneho kraja (PSK) GeoPresovRegion rozšíril svoju ponuku dát. Aktuálne si môžu občania vyhľadať na jednom mieste informácie o koronavíruse, vývoji trhu práce, demografii, cestách, rómskych komunitách či zdravotnej starostlivosti.


Informovala o tom Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.

„Mapa COVID-19 ponúka občanom komplexné informácie o koronakríze. Okrem denne aktualizovaného prehľadu potvrdených prípadov ochorenia zobrazuje informácie o odberných miestach COVID-19 v Prešovskom kraji a poskytovanej zdravotnej starostlivosti spojenej s týmto ochorením,” uviedla Heilová.

Obyvatelia kraja tam tiež nájdu údaje o organizáciách, iniciatívach a obciach, ktoré v čase koronavírusu poskytujú ľuďom rôzny druh pomoci. Vyhľadať si vedia aj rizikové demografické ukazovatele, ktoré podľa odborníkov môžu vplývať na šírenie nákazy, respektíve zobrazujú rizikovú skupinu ľudí i rizikové územie.

„Pri vytváraní priestorovej mapy o koronavíruse sme vychádzali najmä z dátových zdrojov Národného centra zdravotníckych informácií, Štatistického Úradu SR a Atlasu rómskych komunít. Dovolím si tvrdiť, že ide o unikátny zdroj informácií pod jednou strechou, ktorý v čase koronavírusu poskytuje dôležité údaje jednoducho a prehľadne,” povedal predseda PSK Milan Majerský.

Geoportál sprístupňuje tiež aktuálne informácie o miere evidovanej nezamestnanosti, uchádzačoch o zamestnanie, či voľných pracovných miestach v rámci jednotlivých okresov. Z máp sa bude dať podľa Heilovej vyčítať aj to, aké dosahy má koronakríza na nezamestnanosť a trh práce.

Záujemcovia si na webe geopresovregion môžu jednoducho vyhľadať aj komu patria dané úseky ciest I., II. alebo III. triedy.

„V súčasnosti je na geoportáli publikovaných viac ako 100 datasetov s metaúdajmi a 11 tematických máp, ktoré slúžia na jednoduché, rýchle a zrozumiteľné poskytnutie informácií o konkrétnej téme. Publikované dáta môžu predstavovať 'potrebný materiál' pre ich ďalšie možné komerčné či nekomerčné spracovanie, analýzu či vedeckú činnosť a priniesť tak ďalšiu pridanú hodnotu,” dodala Heilová.

PSK spustil prvotnú verziu regionálneho geoportálu GeoPresovRegion v júni minulého roku v spolupráci s Európskou komisiou, Svetovou bankou, Prešovskou univerzitou v Prešove v rámci iniciatívy Catching-up Regions (CuRI).

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2018
Kraj chce budovať centrá integrovanej zdravotnej starostlivosti
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) chce na svojom území vybudovať centrá integrovanej zdravotnej starostlivosti (CIZS). Ako informoval Úrad NSK, fungovať by mali pre spádovú oblasť Šaľa a Štúrovo.
viac
14.08.2020
Aj toto leto objavujte finalistov ankety Strom roka 2020
Už tretí rok vyhlasuje Nadácia Ekopolis sprievodnú fotografickú súťaž s názvom „Tour de Strom“ v rámci prestížnej celoslovenskej ankety Strom roka. Tá tento rok oslavuje už 18. rokov.
viac
03.06.2023
Zdravotná starostlivosť pre deti a dorast v Liptovskom Hrádku bude zabezpečená
Žilinský samosprávny kraj rieši zabezpečenie zdravotnej starostlivosti pre evidovaných pacientov zo všeobecnej ambulancie pre deti a dorast v Liptovskom Hrádku zriadením už druhej všeobecnej ambulancie v Liptovskej nemocnici s poliklinikou v Liptovskom Mikuláši.
viac
18.04.2024
ZMOS žiada dofinancovanie samospráv a dostupnú zdravotnú starostlivosť
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) žiada od vlády dofinancovanie samospráv a zabezpečenie dostupnej zdravotnej starostlivosti pre ľudí. Na tlačovej konferencii ZMOS vo Zvolene to v stredu povedal jeho predseda Jozef Božik.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %