Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
07.09.2022 11:40

Rada mladých sa pretransformuje na mládežnícky parlament


Mestský úrad v Prievidzi.


Rada mladých mesta Prievidza bude od svojho nového funkčného obdobia pôsobiť ako mestský mládežnícky parlament, do ktorého si budú môcť oprávnené subjekty delegovať viac zástupcov.


Novinkou bude i neformálne členstvo. Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.

"Svojich zástupcov do mládežníckeho parlamentu si môžu mládežnícke organizácie a školské parlamenty delegovať do 15. septembra. V poradnom orgáne môžu zastupovať každý subjekt dvaja ľudia," uviedol Ďureje.

Delegovaným zástupcom môže byť podľa neho fyzická osoba, ktorá ku dňu úvodu funkčného obdobia, teda k 20. septembru 2022, dosiahla vek 12 rokov a nedovŕšila vek 30 rokov. "Členstvo v mládežníckom parlamente je nezlučiteľné s výkonom funkcie poslanca," doplnil.

Prievidzská mládež má možnosť presadzovať svoje záujmy, potreby či požiadavky prostredníctvom poradného orgánu mesta už od roku 2018. Zástupcovia majú funkčné obdobie jeden rok.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.04.2020
V Petržalke by mohol v budúcnosti pôsobiť mládežnícky parlament
V bratislavskej Petržalke by mohol pôsobiť mládežnícky parlament. Fungovať by mal ako poradný a iniciatívny orgán starostu a miestneho zastupiteľstva.
viac
22.10.2020
Budúca spoločná poľnohospodárska politika vstupuje do fázy rokovaní
Európska komisia víta dohodu ministrov členských krajín zodpovedných za poľnohospodárstvo (Rady EÚ), ktorí a dohodli na takzvanom všeobecnom prístupe k návrhom na reformu spoločnej poľnohospodárskej politiky. Vstupuje do fázy rokovaní a dosiahnutia kompromisu medzi orgánmi EÚ.
viac
10.03.2023
Na území kraja začal oficiálne fungovať Mládežnícky parlament BSK
Na území Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) začal oficiálne fungovať Mládežnícky parlament BSK. Jeho členovia si od predsedu BSK Juraja Drobu prevzali menovacie dekréty.
viac
15.11.2023
Ružinov hľadá záujemcov do mládežníckeho parlamentu
Bratislavský Ružinov by sa mohol pridať k samosprávam, kde pôsobí mládežnícky parlament. Ide o poradný a iniciatívny orgán miestneho zastupiteľstva i starostu. Záujemci sa môžu ešte prihlásiť do konca novembra. Mládežnícky parlament bude kreovaný z 15 z tých, ktorých vyberie komisia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %