Utorok 07.05.2024
Dnes má meniny 
Monika
°C
31.03.2020 06:27

Rezort školstva rokuje s vydavateľmi o uvoľnení licencií na digitálne učebnice


Ilustračná snímka: (int.).


Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR rokuje s vydavateľmi o tom, aby sprístupnili všetky digitálne učebnice, na ktoré má udelenú licenciu. Zdarma by ich tak mohli používať nielen učitelia, ale aj rodičia a žiaci. Informoval o tom odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva.


Momentálne sa digitálne verzie učebníc nachádzajú v e-aktovke, kam majú prístup výlučne učitelia a žiaci, aj to iba počas vyučovania. „Cieľom rezortu školstva je uvoľnenie licencií a sprístupnenie digitálnych učebníc a pracovných zošitov na voľné používanie počas trvania mimoriadnej situácie tak, aby tieto učebnice mohli využívať aj rodičia a žiaci z domu,” uviedlo ministerstvo školstva. Medzi tieto učebnice patria napríklad šlabikáre, čítanky, pracovné zošity zo slovenského jazyka, učebnice matematiky spolu s pracovnými zošitmi, pracovné učebnice prírodovedy, vlastivedy či geografie.

Rezort školstva informoval, že po prvých rokovaniach sa podarilo s niekoľkými dodávateľmi učebníc dohodnúť na uvoľnení licencií. Rokovania v utorok naďalej pokračujú.

„Naším cieľom je čo najviac vyjsť v ústrety rodičom a žiakom a uľahčiť im toto obdobie, keď sa vzdelávajú z domu. Preto chceme vyrokovať, aby mali k dispozícii tieto učebnice. Zároveň chcem apelovať na učiteľov, aby sa snažili učiť na diaľku, aby boli zhovievaví k rodičom a snažili sa ich odbremeniť,” uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling. Apeluje tiež na zriaďovateľov, aby sa uistili, že na ich školách sa výučba na diaľku naozaj realizuje.      

Ministerstvo školstva chce, aby nielen v súčasnej mimoriadnej krízovej situácii, ale vždy, ak by sa krajina dostala do stavu núdze, sa licencie uvoľnili a učebnice boli k dispozícii všetkým bezplatne.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.03.2020
Rokovanie zastupiteľstiev v aktuálnom období
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s organizovaním rokovaní obecných a mestských zastupiteľstiev v tomto období dáva do pozornosti nasledovné.
viac
30.03.2020
TSK poskytne tri stredoškolské internáty na karanténu
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) poskytne bezplatne tri stredoškolské internáty ako miesto pre karanténu. Informoval o tom predseda TSK Jaroslav Baška, podľa ktorého ide o neupotrebiteľný majetok kraja.
viac
05.05.2020
ZOMOS žiada premiéra o zrušenie zákazu účasti verejnosti na rokovaniach
Združenie občanov miest a obcí Slovenska (ZOMOS) žiada premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) o zrušenie zákazu účasti verejnosti na rokovaniach obecných zastupiteľstiev.
viac
18.05.2020
Poslanci TTSK budú opäť rokovať prostredníctvom videokonferencie
Rokovanie Zastupiteľstva Trnavského samosprávneho kraja, ktoré je naplánované na stredu 20. mája 2020, sa uskutoční prostredníctvom videokonferencie. Župa využije túto možnosť po druhýkrát.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %