Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
18.10.2023 10:10

SAŽP: Víťazmi Ceny ETM sú mesto Vráble, TTSK a ZŠ Moskovská v Banskej Bystrici


Ilustračný obrázok


Víťazmi národnej súťaže o Cenu Európskeho týždňa mobility (ETM) sú mesto Vráble, Trnavský samosprávny kraj (TTSK) a Základná škola (ZŠ) Moskovská v Banskej Bystrici. Vyhlasovateľom súťaže je Ministerstvo životného prostredia SR a Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP).


TASR o tom informovala hovorkyňa SAŽP Michaela Pšenáková. Nad rámec štatútu národnej súťaže o Cenu ETM sa SAŽP rozhodla aj tento rok udeliť špeciálnu cenu za aktívny prínos v prospech udržateľnej mobility na Slovensku. Ocenenie patrí Andrei Štulajterovej, ktorá je dlhodobo národnou koordinátorkou Európskeho týždňa mobility.         

V kategórii Aktívna samospráva zvíťazilo mesto Vráble, v ktorom sa do ETM zapojili takmer všetky základné školy, gymnázium aj jedna materská škola. SAŽP priblížila, že mesto na jeden deň uzavrelo ulicu pred školou, čo využilo na diskusiu o vytváraní bezpečných zón pri školách.         

V kategórii Aktívny samosprávny kraj opäť bodoval TTSK. V rámci ETM pripravil pre svojich zamestnancov akciu s názvom "Odvez svojho kolegu". V spolupráci s dopravcami znížil počas ETM cenu ročného celosieťového lístka takmer o polovicu a ako prvý na Slovensku zrealizoval simuláciu zrážky cyklistu s motorovým vozidlom. TTSK tiež vytvoril pri stredných školách a ďalších organizáciách z vlastných dotačných schém 1132 parkovacích miest pre bicykle.         

Víťazom kategórie Aktívna organizácia je ZŠ Moskovská v Banskej Bystrici, ktorá svojou výzvou presvedčila žiakov prísť do školy pešo, na bicykli, kolobežke alebo autobusom. Žiaci si svoju cestu do školy fotili a zverejňovali na webe školy spolu so svojimi pocitmi.         

Hlavným cieľom ETM je povzbudiť samosprávy v zavádzaní a podpore udržateľnej mestskej mobility, ako aj umožniť obyvateľom samospráv vyskúšať si alternatívne spôsoby dopravy voči preprave autom. Téma 22. ročníka kampane s mottom Šetri energiu oslovila 70 samospráv a 46 organizácií. Výsledky kampane vyhodnotila SAŽP v priestoroch Cikkerovej siene Radnice v Banskej Bystrici.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.06.2020
Prostredníctvom ETM 2020 podporme čistejšiu dopravu pre všetkých
Slovenská agentúra životného prostredia, koordinátor národnej kampane, vyzýva slovenské mestá, obce, organizácie, inštitúcie a školy, aby sa zapojili do Európskeho týždňa mobility (ETM) 2020.
viac
17.09.2022
Štartuje Európsky týždeň mobility, zapojených je 63 samospráv a 18 organizácií
S pestrým programom pre verejnosť odštartoval v piatok na Slovensku Európsky týždeň mobility (ETM). Najväčšia európska kampaň na podporu udržateľnej mestskej mobility sa každoročne začína 16. septembra a končí sa 22. septembra Dňom bez áut.
viac
31.10.2022
TTSK získal Cenu Európskeho týždňa mobility za celoročnú aktivitu
Za dlhodobo zavádzané systémové a trvalé opatrenia v regióne, ktoré významne prispievajú k udržateľnej doprave, získal Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v kategórii aktívnych samosprávnych krajov Cenu Európskeho týždňa mobility (ETM). Informoval o tom odbor komunikácie TTSK.
viac
14.09.2023
V rámci Európskeho týždňa mobility pripravilo mesto viacero podujatí
Mesto Lučenec v spolupráci s ďalšími partnermi pripravilo v rámci Európskeho týždňa mobility viacero podujatí. Témou aktuálneho ročníka kampane je heslo Šetri energiu, v Lučenci sa tento rok uskutoční nočný beh i viaceré aktivity zamerané na cyklistickú dopravu a cykloturistiku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %