Štvrtok 16.05.2024
Dnes má meniny 
Svetozár
°C
20.08.2022 12:05

Seniorská pohoda a oslava 30. výročia založenia Folklórnej skupiny Ujlačanka


FSk na Seniorskej pohode


Názov FSk Ujlačanka vychádza zo starého názvu obce Ujlak a tento rok sa Seniorska pohoda spájala aj s oslavou 30. výročia jej založenia.


Obec Veľké Zálužie je veľkou obcou ležiacou v jednej z dolín Nitrianskej pahorkatiny. Rozprestiera na Podunajskej nížine, na Nitrianskej tabuli. Pôsobí tu niekoľko väčších i menších firiem, ktoré významnou mierou prispievajú k zamestnanosti obyvateľstva. Pre obec je charakteristická poľnohospodárska výroba i tradícia vinohradníctva a vinárstva. Tá sa premieta aj do kultúrneho a folklórneho života obce.

Konštatovanie, že kultúra sama o sebe patrí medzi základné formotvorné činitele dedinského prostredia a že ľudová kultúra je, či mala by byť samozrejmou súčasťou miestnej kultúry, vari nikto nepoprie. Ľudová kultúra vo Veľkom Záluží ponúka možnosť prezentovať zachované, takmer zabudnuté, jedinečné, niečo originálne, čo sme zdedili po predkoch.Aj vo Veľkom Záluží sa zachovávajú niektoré formy ľudovej kultúry, je udržiavaná zanietencami ktorí udržujú kultúrny život obce.

V našej obci pôsobí krásnych 30 rokov Folklórna skupina Ujlačanka, ktorej história sa píše od roku 1992. FSk viedol v rokoch 2000 až 2008 pán Pavol Peťovský a v rokoch 2008 - 2009 pani Otília Pinterová.                          

Od roku 2009 úspešne pracuje pod vedením pani Anny Bakovej. Názov FSk Ujlačanka vychádza zo starého názvu obce Ujlak. FSk založili spoluobčianky a tiež členky pani Mária Ďuračková, pani Genovéva Megová a pani Gabriela Pavelová. FSk prezentuje svoju obec nielen svojimi piesňami, ale i tancami. Svojimi vystúpeniami prinášajú dobrú náladu a radosť nielen sebe, ale obohacujú i množstvo poslucháčov a priateľov ľudovej piesne a zašlých zvykov, kde ako prejav úcty a vďačnosti im boli udelené rôzne ocenenia a pochvalné uznania.

Repertoár piesní FSk je rôznorodý, spievajú piesne o rodnej dedine, láske, ale aj piesne vážne i žartovné.

Veľká zberateľská vášeň jednotlivých členov zabezpečila početný repertoár pekných ľudových piesní, pri ktorých ich sprevádza na akordeóne Irena Búranová. Zúčastňujú sa na rôznych kultúrno – spoločenských podujatiach v obci ako napr. Fašiangové slávnosti, Stavanie mája, Petropavloský jarmok, Zálužské vinobranie, Požehnanie mladého vína či pásmom piesní na vianočnom programe a iné. Folklórna skupina Ujlačanka je organizátorom prehliadky ľudovej piesne starých otcov a materí „SENIORSKÁ POHODA“, na ktorej sa každoročne stretnú a prezentujú svoje piesne pozvané folklórne skupiny z Nitrianskeho kraja a okolia.

Tento rok sa SENIORSKÁ POHODA spájala aj s oslavou 30. výročia založenia FSk Ujlačanka. Ku gratulantom sa pripojili nielen pozvaní hostia, ale aj účinkujúce FSk. Starosta obce Milan Bíro poďakoval FSk Ujlačanke za dlhoročné pôsobenie, uchovávanie a šírenie autentického folkóru. Vedúcej FSk, pani Bakovej, odovzdal ďakovný list, darček a kyticu kvetov. Ďakovný list si prevzali aj jubilujúci členovia.

Pozvanie na oslavu prijala aj  predsedníčka KO JDS pani Anna Oťapková a predsedníčka OO JDS pani Helena Hlaváčková. Krásne a  veselé piesne sa niesli sálou  Spoločenského domu vo Veľkom Záluží. Pozvanie dostali i zakladatelia, ale aj všetci bývali členovia, ktorí za 30 rokov pôsobili v Ujlačanke. Ako krásnu spomienku si odniesli darček v podobe notovej osnovy. Bodkou za prehliadkou piesní starých otcov a materí bola spoločne zaspievaná pieseň.

Folklórnej skupine Ujlačanka prajeme ešte veľa tvorivého elánu, osobného zdravia a vďačné publikum pri sledovaní odkazu našich predkov v podobe pásiem tancov a piesní k uchovávaniu tradícií a zvykov pre ďalšie generácie.

Autor: Obecný úrad Veľké Zálužie


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2016
120. výročie príchodu prvého vlaku
Nostalgické jazdy parným vlakom do Veľkých Bielic a späť budú hlavným lákadlom osláv 120. výročia od príchodu prvého vlaku na hornú Nitru, ktoré sa konajú v sobotu 14. mája 2016.
viac
23.08.2016
Švábkobranie v Párnici
Jubilejný desiaty ročník Párnického švábkobrania, pre dolnooravskú obec už tradičného podujatia, sa uskutoční 27. a 28. augusta. Bude zasvätený nielen tomuto druhému oravskému chlebu, ale i 30. výročiu založenia folklórnej skupiny v obci.
viac
18.02.2019
Aj obec Veľké Zálužie sa úspešne zapojila do čerpania eurofondov
Vďaka rozšíreniu priestorových kapacít materskej školy z piatich na sedem oddelení môžu zapojiť do predprimárneho vzdelávania ďalšie deti, ktoré dosiaľ nebolo možné prijať z kapacitných dôvodov.
viac
04.09.2021
ZMO JE región Jaslovské Bohunice na sneme oslávilo tridsiatku
Snem sa konal vo Veľkých Kostoľanoch 3. septembra a zúčastnilo 99 delegátov, zástupcov členských obcí a miest združenia, čo bolo 67% a hostia, dlhoročný partneri združenia - zástupcovia TTSK, JAVYS, a. s., JESS, a. s., AE Bohunice, ÚJD SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %