Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
21.07.2021 08:25

SK8 vyzýva na zvolanie komisií pre reformy verejnej správy


Na snímke predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič. Snímka zdroj: (tasr).


Združenie samosprávnych krajov SK8 vyzýva na zvolanie komisií na tému reformy verejnej správy. Považuje ju za podmienku modernizácie, ako aj obnovy Slovenska po pandémii ochorenia COVID-19. Informoval o tom predseda SK8 a predseda Trnavského kraja Jozef Viskupič.


SK8 podľa Viskupiča presadilo zámer na vytvorenie poradného orgánu vlády - komisie na štrukturálnu reformu verejnej správy, ktorá je v gescii podpredsedu pre legislatívu Štefana Holého. Združenie iniciovalo aj vznik pracovnej skupiny vo Výbore Národnej rady SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj. „Po viac ako roku však ešte ani jeden z týchto orgánov nie je založený. Preto by sme uvítali, keby začali fungovať čo najskôr aj za aktívnej účasti SK8,” poznamenal Viskupič.

Pandémia ukázala množstvo kompetencií, ktorými disponuje štátna správa, i to, že mnohé z nich dokážu robiť samosprávy rýchlejšie a efektívnejšie, skonštatoval Viskupič. Dodal, že adekvátnou úpravou financovania samospráv sa dosiahne výsledok verejnej správy, a to skutočná decentralizácia štátnej správy.

SK8 vo svojom návrhu verejnej správy čerpá zo skúseností krajín podobných, ako je SR, napríklad z Česka. Združenie navrhuje presun kompetencií okresných úradov na samosprávy. „Priamo volení starostovia, primátori a župani totiž majú najvyššiu demokratickú legitimitu na realizáciu všestranného rozvoja spravovaného územia,” podotkol Viskupič.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.06.2020
Trnavský župan rokoval s vicepremiérom o posilnení kompetencií krajov
Predseda Trnavského samosprávneho kraja a predseda združenia samosprávnych krajov SK 8 Jozef Viskupič prijal 29. mája v Trnave podpredsedu vlády Slovenskej republiky Štefana Holého. Rokovali o reforme verejnej správy a o dodržiavaní legislatívneho procesu.
viac
03.02.2021
Župy vítajú dobré hodnotenie spolupráce zo strany miestnych samospráv
Z prieskumu ZMOS vyplýva, že takmer tri štvrtiny obcí a miest pozitívne hodnotí svoju komunikáciu so samosprávnymi krajmi pri príprave programového obdobia na obdobie rokov 2021 až 2027 a tvorbe stratégií a partnerstiev, na ktorých bude založené čerpanie nových eurofondov.
viac
10.11.2021
ZMOS a SK 8 ohlásili spoluprácu
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Združenie samosprávnych krajov SK 8 chcú spolupracovať na rozvoji územia.
viac
02.12.2021
Kraje sa stali piliermi demokracie, je čas na dokončenie decentralizácie
Je najvyšší čas na dokončenie decentralizácie, ktorá je predpokladom dobrého fungovania Slovenska ako moderného demokratického štátu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %