Pondelok 20.05.2024
Dnes má meniny 
Bernard
°C
28.09.2023 05:00

Skončila sa volebná kampaň, plynie moratórium


Snímka zdroj: TA3


Volebná kampaň na Slovensku sa skončila, od polnoci plynie moratórium. Počas neho je podľa zákona o volebnej kampani zakázaná činnosť v prospech či neprospech kandidujúcich strán, hnutí a koalícií.


Moratórium trvá až do skončenia hlasovania v deň volieb. Predčasné parlamentné voľby budú v sobotu 30. septembra od 7.00 do 22.00 h.        

Počas moratória nemôžu kandidujúce politické subjekty viesť volebnú kampaň. Zakázané je zverejňovať výsledky prieskumov verejnej mienky a výsledky volebných ankiet.        

Zakázané je tiež zverejňovať informácie o kandidujúcich politických subjektoch v ich prospech alebo neprospech v rozhlasovom a televíznom vysielaní, v rámci audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie, v periodických a neperiodických publikáciách a v agentúrnom spravodajstve. RTVS a vysielatelia s licenciou majú počas moratória zakázané vysielanie politickej propagácie.        

Ministerstvo vnútra (MV) SR upozornilo, že bilbordy a volebné plagáty, ktoré boli vylepené počas volebnej kampane, nebolo potrebné pred začiatkom volebného moratória odstrániť. "Videoreklama na svetelnej reklamnej tabuli nemôže byť zverejňovaná počas moratória," skonštatovalo MV.        

Platená politická reklama na sociálnych sieťach, ako aj sponzorované príspevky sa počas moratória nesmú zobrazovať. Bezplatné statusy na sociálnej sieti sa za volebnú kampaň nepovažujú. Za volebnú kampaň sa považuje aj presun dopravných prostriedkov s kampaňovým vizuálom. Výzvy na účasť vo voľbách nie sú podľa MV porušením moratória.        

Na kampaň mohli strany minúť najviac tri milióny eur, používať museli transparentný účet. Vo voľbách kandiduje 24 politických strán a hnutí a jedna koalícia. Na Slovensku je približne 4,3 milióna voličov.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.09.2016
Bardejov láka poľských turistov bilbordovou kampaňou
Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Šariš - Bardejov zamerala svoje propagačné aktivity na zvýšenie návštevnosti regiónu severovýchodného Slovenska aj smerom do Poľska.
viac
17.05.2017
Do práce na bicykli bude v máji jazdiť sedemtisíc cyklistov
Kampaň Do práce na bicykli na podporu ekologickej nemotorovej dopravy, sa koná štvrtýkrát. Tento rok sa do súťaže zaregistrovalo 74 miest a obcí. Tento počet prekonal všetky predošlé ročníky.
viac
20.09.2018
Michal Sýkora: Kvalitu samosprávy ovplyvní aj predvolebná kampaň
Pred novembrovými komunálnymi voľbami nás čaká obdobie volebných kampaní, ktorých priebeh ovplyvní nielen výsledky volieb do orgánov miest a obcí, teda personálne obsadenie pozícií primátorov, starostov a zloženie zastupiteľstiev, ale aj samotnú kvalitu miestnej územnej samosprávy v ďalších rokoch.
viac
02.10.2018
Servisné informácie ku komunálnym voľbám
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s blížiacimi sa komunálnymi voľbami spracovalo materiály, ktoré sa pomerne detailne týkajú termínov a úloh samospráv dôležitých pre čo najlepšie zabezpečenie priebehu volieb.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %