Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
10.02.2023 10:35

Správca zálohového systému zvyšuje manipulačné poplatky pre distribútorov


Ilustračná snímka.


Distribútori zabezpečujúci zálohovanie plastových obalov budú mať zvýšený manipulačný poplatok. Informuje o tom Správca zálohového systému.


"V prípade zálohomatov sa bude prihliadať na množstvo priemerného mesačného vyzbieraného objemu zálohovaných obalov za daný rok. Pre ručný zber sa nielen výrazne zvyšuje poplatok skoro na dvojnásobok, ale bude obchodníkovi aj priamo preplatený celý náklad za ručný skener vo výške približne 700 eur," priblížila marketingová manažérka Správcu zálohového systému Monika Farka.

Dodala, že k zvýšeniu manipulačných poplatkov došlo po nezávislej externej analýze vychádzajúcej z relevantných dát. "Správca záloh by týmto krokom rád zvýšil motiváciu aj menších prevádzok, ktorých zapojenie je dôležité v prípade snahy zahustiť odbernú sieť o predajne nachádzajúce sa v menších obciach," vysvetlila Farka.

Zvýšenie by tak podľa jej slov malo prispieť k ďalšiemu zefektívneniu fungovania zálohového systému na Slovensku a napĺňaniu cieľov na tento rok, čo je predovšetkým dosiahnutie miery návratnosti aspoň 80 percent.

Na Slovensku sa v roku 2022, počas prvého roka zálohovania, vyzbieralo viac ako 787 miliónov zálohovaných nápojových obalov. Od januára do novembra 2022 uviedli na trh miliardu zálohovaných PET fliaš či plechoviek. Ku koncu minulého roka bolo registrovaných vyše 3000 odberných miest.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.03.2017
O zálohovaní plastových fliaš a plechoviek envirorezort neuvažuje
Veľká Británia, podobne ako pred ňou aj jednotlivé štáty EÚ, vášnivo diskutuje o zálohovaní plastových fliaš a plechoviek. Ako túto diskusiu vníma Ministerstvo životného prostredia SR?
viac
14.05.2020
Slovensko by malo zvýšiť podiel chránených území
Ak chce Slovensko zachovať pôvodnú biodiverzitu a chce mať národné parky spĺňajúce medzinárodné štandardy, musí sa podiel chránených území zvýšiť. Uviedol to Marián Jasík z občianskeho združenie Prales.
viac
14.12.2020
Na Slovensku vznikne sieť kreatívnych centier
Na Slovensku vznikne sieť centier, ktoré budú rozvíjať podmienky na rozvoj kultúrneho a kreatívneho priemyslu.
viac
08.02.2021
Rezervačný systém, ktorý poskytlo ZMOS, využíva takmer 400 miest a obcí
Bezplatný rezervačný systém na testovanie obyvateľov na ochorenie COVID-19, ktorý samosprávam poskytlo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), využíva takmer 400 miest a obcí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %