Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
25.02.2021 08:35

Spustili petíciu za návrat zeleného parku na Hlavnom námestí


Bratislavské Hlavné námestie v polovici 20. storočia. Snímka zdroj: (FB).


V Bratislave spustili petíciu za návrat zeleného parku na Hlavnom námestí. Podpísalo sa pod ňu už vyše 500 ľudí. Signatári žiadajú hlavné mesto a jeho volených zástupcov o vytvorenie príjemnej oázy pokoja a oddychu na tomto námestí.


Riešenie vidia v znovuvybudovaní zeleného parku s trávou, kvetmi, kríkmi a stromami. Hlavné námestie bolo podľa nich v minulosti obľúbené miesto, no v súčasnosti je to prakticky nevyužité verejné priestranstvo. „Zelený park s nízkymi i vysokými drevinami (stromami a kríkmi) a tiež nízkou zeleňou (trávou a kvetmi) bol na Hlavnom námestí v Starom Meste založený podľa verejne dostupných informácií v 2. polovici 19. storočia, teda ešte v období trvania režimu monarchie (Rakúsko-Uhorska),” upozornili v petícii, v ktorej zverejnili aj dobové fotografie či pohľadnice. Tie dokumentujú, že na námestí boli vysadené stromy, tráva, kvety či kríky, a to aj okolo Maximiliánovej fontány. Po roku 1989 sa podľa autorov petície park bez konzultácie s občanmi odstránil a pustatinu po ňom "zabetónovali". „Dnes, počas prevažnej časti roka, námestie slúži len ako tranzitná magistrála,” upozorňujú signatári.

Hlavné mesto na margo petície uviedlo, že sa k nej bude vedieť vyjadriť, až keď ju dostane a preskúma. „Zatiaľ nám nebola doručená,” uviedla hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

V roku 2016 dalo mesto vysadiť v rámci projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy na Hlavnom námestí štyri lipy malolisté a na Františkánskom námestí desať hrušiek ozdobných.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2018
Petržalka zaplnila Hlavné námestie
Bratislavské Kultúrne leto odštartovala najväčšia mestská časť. Hlavné námestie patrilo už druhý rok Petržalke. „Krstnými rodičmi“ projektu prezentácie mestskej časti v centre mesta sú Bratislavské kultúrne a informačné stredisko a oddelenie kultúry MÚ Petržalka s jeho vedúcou Alenou Greksa.
viac
02.11.2018
Mesto osadilo vianočný strom na Hlavnom námestí
V centre mesta dnes pribudol vianočný stromček, ktorý hlavné mesto osadilo na tradičnom mieste na Hlavnom námestí. Pracovníci mestských lesov vybrali za symbol 25. ročníka tohtoročných Vianočných trhov 2018 smrek pichľavý.
viac
04.11.2020
Mesto vysadilo v Horskom parku tisíce nových sadeníc
Hlavné mesto Bratislava vysadilo uplynulý víkend v Horskom parku tisíce nových sadeníc. Počas novembra by mali pribudnúť aj ďalšie stromy.
viac
25.10.2022
Do hlavného mesta sa tento rok vrátia tradičné vianočné trhy
Do Bratislavy sa tento rok po pandemickej prestávke opäť vrátia tradičné vianočné trhy. Konať sa majú od 24. novembra do 22. decembra na Hlavnom a Františkánskom námestí. Informuje o tom Bratislavská organizácia cestovného ruchu – Bratislava Tourist Board (BTB) na webovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %