Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
21.02.2024 08:55

Staré Mesto rozbieha projekt podpory zdravého stravovania na ZŠ a MŠ


Ilustračná snímka (TASR)


Bratislavské Staré Mesto rozbieha v spolupráci s občianskym združením (OZ) Skutočne zdravá škola projekt podpory zdravého stravovania a zlepšenie kultúry stravovania. Týkať sa má všetkých základných a materských škôl (MŠ) v pôsobnosti mestskej časti.


Pilotne sa doň zapájajú tri školy a deväť škôlok. Informovali o tom na utorňajšom brífingu.         

"Vzťah k strave a zdravému stravovaniu sú výzvami, ktoré nás čakajú," skonštatoval starosta Starého Mesta Matej Vagač s tým, že k danej problematike treba pristupovať komplexne.         

Projekt si kladie za cieľ pozbierať dáta a informácie o tom, ako školy a predškolské zariadenia varia, ako sa pristupuje k potravinám, k ich pôvodu či udržateľnosti. Práve vzdelávanie o pôvode, výrobe potravín a celkovo o výžive má podľa samosprávy potenciál formovať nielen zdravé stravovacie návyky, ale aj predchádzať zdravotným rizikám či čoraz rozšírenejším poruchám príjmu potravy.         

Projekt sa začína zberom dát a analýzou, teda auditom školských jedální. Súčasťou budúcich aktivít však majú byť aj rôzne workshopy, školenia či webináre, a to pre kuchárky, pedagogických zamestnancov, rodičov i deti.         

"Markery zdravia nie sú priaznivé a vyvolávajú obavy u rodičov i lekárov," upozorňuje združenie. Pripomína, že práve obdobie v základných a materských školách formuje u detí správne stravovacie návyky pre správny fyzický a psychický rozvoj. "Deti odmietajú pravidelnú a vyváženú stravu a nevedia sa zorientovať v oblasti zdravého stravovania," podotýka združenie. Snahou je preto zapojiť do procesu aj samotné deti, aby sa naučili napríklad to, ako si pestovať plodiny alebo ako ich správne spracovať a uvariť.         

Do projektu sa pilotne zapojili tri základné školy (ZŠ), a to Mudroňova, ZŠ Vazovova a ZŠ Grösslingová a deväť materských škôl.         

Projekt je ďalším z opatrení samosprávy v rámci témy zdravia a športu. Mestská časť už napríklad otvorila niektoré školské dvory pre všetkých aj v poobedných hodinách a počas víkendov, zabezpečila hodiny bezplatného plávania pre detí či zriadila Staromestskú florbalovú ligu.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.03.2021
Nové Mesto by mohlo po prázdninách otvoriť škôlky a prvý stupeň škôl
Bratislavské Nové Mesto by mohlo po prázdninách otvoriť všetky svoje materské školy a tiež prvý stupeň základných škôl. Starosta Rudolf Kusý ubezpečuje, že mestská časť urobí všetko pre to, aby boli školy a škôlky bezpečným miestom.
viac
31.03.2021
Staré Mesto podporí v rámci dotácií viaceré projekty
Bratislavské Staré Mesto podporí tento rok v rámci prvého kola viaceré projekty z oblasti kultúry, školstva a športu i sociálnej starostlivosti.
viac
04.10.2021
Staré Mesto je hrdým partnerom projektu Jedlo navyše
Mestská časť Bratislava-Staré Mesto sa stala súčasťou unikátneho slovenského projektu Jedlo navyše. Jeho cieľom je pomôcť ľuďom v hmotnej núdzi prostredníctvom voucherov, ktoré môžu vymeniť vo vybraných prevádzkach za jedlo.
viac
17.09.2022
Projekt Druhá šanca pomôže uliciam Starého Mesta hneď dvakrát
Projekt Druhá šanca zväčší poriadok a ľuďom bez domova zjednoduší prístup k zálohovaným nápojovým obalom
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %