Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
28.11.2022 01:30

Témou aktuálneho ročníka umeleckej súťaže Zelený svet je voda


Ilustračná snímka.


Voda je život je téma v poradí už 27. ročníka umeleckej súťaže Zelený svet. Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) chce aj takouto formou poukázať na to, čo sa stane, ak voda v krajine chýba. Informovala o tom hovorkyňa SAŽP Michaela Pšenáková.


Téma aktuálneho ročníka súťaže reflektuje aj mimoriadne suché mesiace na Slovensku v období od septembra 2021 do augusta 2022. "Deficit zrážok sa prejavil nielen vysychaním riek a potokov, ale aj pôdy a podzemných zdrojov vody. Nedostatok vody bol v letnom období taký alarmujúci, že vysychali studne a do niektorých obcí museli pitnú vodu dovážať cisternami," priblížila Pšenáková. Ako dodala, dôvodom vzniku takýchto extrémov v podmienkach Slovenska je zmena klímy a nevhodné hospodárenie s vodou.

Súťaž Zelený svet je určená pre deti, žiakov a mládež, svoje umelecké stvárnenie témy môžu posielať na adresu organizátora do 28. apríla. Súťažiť sa bude v dvoch kategóriách, a to výtvarná a digitálna tvorba a literárna tvorba. "Kvalitu a výnimočnosť prác bude posudzovať hodnotiaca komisia tvorená odborníkmi z umeleckej oblasti. Vyhlásenie výsledkov súťaže a odovzdanie cien je plánované na máj 2023," uviedla Pšenáková.

Súťaž umeleckej tvorivosti detí a mládeže Zelený svet vznikla v roku 1996. Jej hlavným poslaním je vštepovať mladým umelcom vzťah k prírode, životnému prostrediu, formou budovania návykov a zručností v umeleckom prejave. Doposiaľ bolo do súťaže zaslaných viac ako 80.000 výtvarných a digitálnych prác detí zo Slovenska i zahraničia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.11.2017
Mladí umelci sa môžu opäť zapojiť do súťaží Múdra príroda a Zelený svet
Čisté životné prostredie je základným predpokladom pre ľudské zdravie a duševnú pohodu. Aby to tak bolo, aké premeny budeme musieť urobiť v našom spôsobe života?
viac
14.05.2019
Zapoj sa do fotografickej súťaže ENVIROSPEKTRUM 2019
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) vyzýva deti a mládež, aby využili posledné dni k zapojeniu do 2. kola národnej fotografickej súťaže ENVIROSPEKTRUM 2019. Súťažné práce majú zachytávať premeny prírody na prelome ročných období v zmysle témy Zima verzus jar.
viac
05.03.2020
Je to v mojich rukách
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) vyhlasuje 25. ročník medzinárodnej súťaže umeleckej tvorivosti - Zelený svet.
viac
08.12.2023
Teplo môjho domova je novou témou medzinárodnej umeleckej súťaže Zelený svet
Teplo nám prináša útulný komfort, keď vonku mrzne, prináša nám pocit pohody, keď sa vraciame z treskúcej zimy. Teplo domova má pre každého z nás rôzny význam. Nejde však iba o príjemný pocit, ale aj o starostlivosť o zdravie a životné prostredie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %