Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
12.01.2022 03:20

Trnava má v skúšobnej prevádzke elektronickú evidenciu výsypu odpadov


Ilustračná snímka: (tasr).


Od začiatku roka funguje v Trnave v skúšobnej prevádzke elektronická evidencia výsypu odpadov Moje smeti.


Zatiaľ v lokalitách individuálnej bytovej zástavby Špiglsál, Tulipán, Modranka, Kopánka, Vozovka, Vajslova a Centrum, kde spoločnosť FCC Trnava spoločne s mestom zabezpečila v priebehu novembra a decembra pasportizáciu a digitalizáciu zberných nádob RFID čipmi.

„K 1. decembru 2021 bol počet pasportizovaných nádob 18 958, čipy sú umiestnené na viac ako 90 percentách smetiakov. Systém priebežne monitoruje a spracováva informácie o výsypoch a hmotnosti odpadu. Plánovaný termín spustenia ostrej prevádzky je február 2022,“ uviedla Zuzana Krenyitzká z FCC.

Automatická evidencia je zabezpečená prostredníctvom skenovania čipov špeciálnymi anténami umiestnenými na zvozových vozidlách. „Systém monitoruje výsyp každej smetnej nádoby vrátane hmotnosti odpadu v nej. Súčasne presne zaznamenáva všetky aktivity zvozových vozidiel a zvozové trasy. Evidenčný softvér spracováva zozbierané údaje v reálnom čase a umožňuje ďalšie vyhodnocovanie a optimalizáciu každodenného riadenia zvozu odpadu,“ doplnila Krenyitzká.

K údajom budú mať prístup občania prostredníctvom webového klientskeho portálu Moje smeti, do svojho konta sa dostanú po registrácii. Môžu priebežne sledovať produkciu odpadu za svoju domácnosť v jednotlivých komoditách vrátane odpadu, ktorý zaniesli do zberného dvora. Môžu si tiež overiť presný čas výsypu svojich nádob a porovnať mieru svojho triedenia voči priemeru v meste. Mestá a obce majú podľa Krenyitzkej vďaka portálu komplexný prehľad o odpadoch – nádobách aj uskutočnených zvozoch v rámci svojej samosprávy k dispozícii na centrálnom mieste.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.04.2021
V Handlovej budú vážiť odpad, umiestňujú na nádoby čipy
Handlovská mestská spoločnosť Hater Handlová pripravuje nový systém váženia odpadu. Na nádoby začali jej pracovníci umiestňovať čipy. Tie by mali neskôr dopomôcť k spravodlivejšiemu systému platieb za odvoz a spracovanie odpadu. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
viac
26.04.2021
Systém elektronickej evidencie odpadov získal ocenenie Atlas
V roku 2019 každý Slovák dokázal vyprodukovať 434 kilogramov komunálneho odpadu, čo bolo opäť viac ako rok pred tým. Využiť z nich však dokážeme ani nie polovicu.
viac
08.10.2021
Slovenský projekt ELWIS sa dostal medzi 14 najlepších na starom kontinente
Systém elektronickej evidencie odpadov ELWIS postúpil do európskeho finále súťaže Európska cena za podporu podnikania a bojuje o titul najlepšieho európskeho projektu
viac
20.10.2022
Vďaka elektronickej evidencii odpadu obec ušetrila desiatky tisíc eur
Elektronická evidencia odpadu priniesla obci Lendak neďaleko Kežmarku úsporu na nákladoch vo výške desiatok tisíc eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %