Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
13.03.2023 07:45

Trnavčania môžu hlasovať o investíciách do verejného priestoru


Ilustračná snímka: (tasr).


Do konca marca môžu Trnavčania zahlasovať za projekty pilotného ročníka participatívneho procesu. Ten po niekoľkých rokoch nahradil participatívny rozpočet a pozmenil pravidlá. Informovala o tom hovorkyňa radnice Veronika Majtánová.


"Na jeseň minulého roka sme vyzvali obyvateľov, aby na otázku, čo treba zlepšiť vo verejnom priestore, odpovedali vlastnými nápadmi. Dostali sme 122 vyplnených dotazníkov, v súlade s tohtoročným zadaním sú do hlasovania posunuté návrhy, ktoré sa týkajú verejného priestoru," vysvetlila Natália Nováková z referátu participácie mestského úradu.

Vybrané nápady sa týkajú najmä revitalizácií vnútroblokov či parkov, bezbariérového pohybu v meste, výbehov pre psov či doplnenia športových prvkov a mobiliára. Ľudia sa podľa nej venovali aj témam dopravy a údržby, oblasti sociálnych vecí, sietí či osvetlenia v meste. "Žiaden z nich sa nestratí, buď ich odložíme do ďalšieho ročníka participácie, keď sa budú tematicky hodiť, alebo ich rovno posunieme príslušnému odboru na vyriešenie. Pokiaľ ide o menšie veci, ako je napríklad údržba komunikácií, tie sme odovzdali príslušným oddeleniam tak, ako to robievame napríklad pri riešení podnetov z Odkazu pre starostu," doplnila.

Trnavčania majú počas hlasovania príležitosť na webstránke planujmesto.trnava.sk podporiť nielen nápady spoluobčanov, ale aj projekty mesta, ktoré už sú v prípravnej fáze. Výsledkom bude sumár zámerov, ktorým ľudia dajú prioritu. "Zaujíma nás, aký typ investícií občania uprednostňujú a čo je pre nich dôležité," uviedla Ivana Vidová z referátu participácie. Konečné slovo v celom procese budú mať mestskí poslanci. Na rokovaní mestského zastupiteľstva rozhodnú o tom, či projekty, ktoré od verejnosti dostanú najviac hlasov, budú zaradené do rozpočtu mesta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.05.2019
Do verejného hlasovania za okres Ilava postúpilo osem jedinečných projektov
Do polovice mája budú v jednotlivých okresoch prebiehať verejné zvažovania projektov, v ktorých jednotlivé subjekty žiadajú o finančnú podporu v rámci Participatívneho-komunitného rozpočtu (PaKR) TSK. Počas druhého májového piatku bolo do hlasovania posunutých 8 originálnych zámerov z okresu Ilava.
viac
28.02.2023
Verejnosť rozhodne o víťaznom projekte v rámci participácie
Verejnosť rozhodne o tom, ktorý z troch projektov bude podporený v rámci participatívneho rozpočtu mesta Humenné. Verejné hlasovanie bude spustené v stredu (1. 3.) a potrvá do 19. marca.
viac
08.03.2023
O financie z participatívneho rozpočtu sa uchádza 15 projektov
O financie z participatívneho rozpočtu mesta Rožňava sa uchádza celkom 15 občianskych projektov. Hlasovanie verejnosti bolo spustené v pondelok (6. 3.) a potrvá do 19. marca. Na svojej oficiálnej webovej stránke o tom informuje samospráva.
viac
03.05.2023
O financie z rozpočtu mesta sa uchádza 18 komunitných projektov
Verejnosť bude môcť opäť rozhodnúť o občianskych zámeroch, ktoré mesto Partizánske podporí financiami zo svojho rozpočtu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %