Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
09.07.2018 11:35

V boji so suchom má pomôcť aj nová informačná kampaň


Ilustračná snímka zdroj: itead


Informačná kampaň "Proti suchu" chce verejnosť oboznámiť s rizikami klimatických zmien, možnosťami ich predchádzania a zmierňovania ich negatívnych vplyvov. Informovala o tom Michaela Pšenáková, hovorkyňa Slovenskej agentúry životného prostredia, ktorá spolu s envirorezortom kampaň pripravila.


"Súčasťou kampane je nová webová stránka www.protisuchu.sk, kde sú uvedené príklady vodozádržných opatrení, pomocou ktorých je možné predísť vysychaniu pôd a vodných zdrojov," priblížila Pšenáková. Medzi ne patria napríklad zelené strechy, povrchové a podzemné nádrže, zberné jazierka a dažďové záhrady.       

Na stránke sa tiež nachádzajú informácie pre žiadateľov o nenávratný finančný príspevok na budovanie vodozádržných opatrení v urbanizovanej krajine. Výzvu vyhlásilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia.       

"Na Slovensku sa čoraz častejšie stretávame s extrémnymi prejavmi počasia, akými sú dlhé bezzrážkové obdobia s vysokými teplotami vzduchu, silné búrky či prívalové dažde. Jedným z negatívnych dôsledkov zmeny klímy je aj sucho a nedostatok vody v krajine," vysvetlila dôležitosť kampane a vyhlásenia výzvy Pšenáková. Obe sú súčasťou Akčného plánu H2ODNOTA JE VODA, ktorého cieľom je adaptácia prostredia na klimatické zmeny.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.10.2017
Desiatky miliónov eur pôjdu na opatrenia proti suchu na Slovensku
Návrh opatrení na zmiernenie následkov sucha v podobe akčného plánu s názvom H2odnota v krajine pripravilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Súhrn najdôležitejších bodov predstavil dnes na tlačovej konferencii minister životného prostredia László Sólymos.
viac
16.01.2018
MŽP prostredníctvom európskych peňazí podporuje triedenie komunálnych odpadov
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR vyhlásilo výzvu s celkovou alokáciou 10 mil. eur na podporu dotrieďovania vytriedených zložiek komunálnych odpadov, predovšetkým tých, na ktoré sa vzťahuje rozšírená zodpovednosť výrobcov.
viac
12.10.2020
TIK by mal dočasne nahradiť elektronický informačný kiosk
Turisticko - informačnú kanceláriu (TIK) v Handlovej by mal dočasne nahradiť elektronický informačný kiosk. Samospráva chce na projekt získať zdroje z výzvy Miestnej akčnej skupiny (MAS) Žiar, informovala hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
viac
07.10.2022
Do odpadov poputujú eurofondy, envirorezort vyhlásil výzvu na podporu recyklácie
Podpora recyklácie, vybraných spôsobov zhodnocovania odpadov a mechanicko-biologickej úpravy zmesových komunálnych odpadov, a podpora energie z nie nebezpečných odpadov. Na to je zameraná 77. výzva Ministerstva životného prostredia SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %