Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
07.10.2022 04:15

Do odpadov poputujú eurofondy, envirorezort vyhlásil výzvu na podporu recyklácie


Ilustračná snímka.


Podpora recyklácie, vybraných spôsobov zhodnocovania odpadov a mechanicko-biologickej úpravy zmesových komunálnych odpadov, a podpora energie z nie nebezpečných odpadov. Na to je zameraná 77. výzva Ministerstva životného prostredia SR.


Nenávratný finančný príspevok je z Operačného programu Kvalita životného prostredia.

Do odpadového hospodárstva poputujú ďalšie eurofondy. “Podporené projekty neprispejú len k zlepšeniu nakladania s odpadmi, ale aj k čiastočnému riešeniu energetického deficitu,” tvrdí envirorezort. Podmienkou výzvy je súlad predkladaného projektu so záväznou časťou Programu odpadového hospodárstva SR na roky 2021 – 2025, pričom realizácia projektu musí viesť k zvýšeniu kapacity pre zhodnocovanie odpadov. Výzvu vyhlásilo 30. septembra Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP) a envirorezort na ňu vyčlenil zo zdrojov EÚ sumu desať miliónov eur. Z Kohézneho fondu pritom podporí viac činností.

Investuje sa do piatich typov aktivít

Ministerstvo plánuje peniaze smerovať do týchto základných oblastí. V prvom rade pôjde o výstavbu nových alebo rekonštrukciu existujúcich zariadení na recykláciu nie nebezpečných odpadov, vrátane úpravy odpadov ako súčasti technológií recyklácie. “Ďalšou aktivitou je výstavba nových alebo rekonštrukcia už existujúcich zariadení na aeróbne a anaeróbne spracovanie biologicky rozložiteľných odpadov (BRO),” uvádza ministerstvo na svojom webe. Okrem spomínanej výstavby nových alebo rekonštrukcie zariadení na spracovanie BRO bude možné podporiť aj produkciu bioplynu využívaného na kombinovanú výrobu tepla a elektrickej energie. “Predposlednou je výstavba nových zariadení alebo rekonštrukcia existujúcich zariadení na opätovné spracovanie nie nebezpečných odpadov na materiály, ktoré sa majú použiť ako palivo. Záverečnou podporovanou aktivitou je výstavba nových zariadení na mechanicko-biologickú úpravu zmesových komunálnych odpadov,“ vymenúva envirorezort možnosti podpory.

Podľa envirorezortu si je z čoho vyberať

Aktivity projektu umožňujú podľa ministerstva široký výber spôsobu recyklácie a zhodnocovania odpadov, vrátane energetického zhodnotenia. “Napríklad v podobe výroby bioplynu využívaného na kombinovanú výrobu tepla a elektrickej energie alebo s následnou úpravou na biometán určený do distribúcie, prípadne využívaný ako udržateľné biopalivo v odvetví dopravy,” uvádza ministerstvo. Envirorezort zároveň zdôrazňuje, že projekty realizované prostredníctvom najnovšej výzvy môžu prispieť aj k čiastočnému riešeniu energetického deficitu.

Kto sa môže do výzvy zapojiť?

V rámci tejto výzvy sú oprávnenými žiadateľmi subjekty oprávnené na podnikanie, resp. subjekty, ktoré sa stávajú účastníkom hospodárskej súťaže a ktoré vykonávajú alebo plánujú vykonávať niektoré z oprávnených aktivít predmetnej výzvy. Miera spolufinancovania závisí od toho, v akom kraji sa bude daný projekt realizovať, pričom najnižšia miera spolufinancovania zo zdrojov prijímateľa je stanovená pre východné Slovensko. Platí tiež, že miera spolufinancovania je najnižšia pre mikropodniky a malé podniky, vyššia pre stredné podniky a najvyššia pre veľké podniky. “Vzhľadom na skutočnosť, že činnosti podporované v rámci tejto výzvy predstavujú hospodársku činnosť, sú oprávnení žiadatelia, vrátane subjektov územnej samosprávy, neziskových organizácií alebo združení právnických osôb, považovaní za podnik,” dodáva rezort životného prostredia. Celá výzva aj všetky podmienky sú zverejnené na webovej stránke MŽP a na stránkach Operačného programu Kvalita životného prostredia.

 

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.10.2017
Poslanci NR SR schválili novelu zákona o odpadoch
Po novele zákona o ovzduší včera (18. 10.) poslanci parlamentu schválili aj druhý pilier ochrany zdravia obyvateľov a životného prostredia na Slovensku – aplikačnú novelu zákona o odpadoch. Tá zlepšuje systém nakladania s odpadmi, tak aby sa oplatilo na Slovensku triediť a recyklovať.
viac
12.12.2017
MŽP vyhlásilo výzvu zameranú na triedený zber
Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) vyhlásilo výzvu pre najmenej rozvinuté okresy so zameraním na triedený zber. K dispozícii je pre nich 25 miliónov eur.
viac
19.08.2020
Odpadové hospodárstvo na Slovensku sa dostalo do krízy
Dôslednú osvetu, vedenie poctivej diskusie s občanmi, ich vtiahnutie do deja a vysvetľovanie vidí ako cestu k obnoveniu dôvery občanov k štátu a jeho inštitúciám premiér Igor Matovič.
viac
03.12.2020
Envirorezort podporí z eurofondov koncepčné vodárenské projekty
Od 1. decembra 2020 sa v rámci novo vyhlásenej výzvy z Operačného programu Kvalita životného prostredia vytvára možnosť žiadať o poskytnutie prostriedkov na financovanie koncepčných materiálov v oblasti ochrany vôd a vodného hospodárstva. Alokácia výzvy je 530 tisíc eur z Kohézneho fondu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %