Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
17.10.2022 04:15

V Lačnovskom kaňone pribudla nová turistická infraštruktúra


Snímka zdroj: (severovychod.sk).


V Lačnovskom kaňone neďaleko Prešova pribudla nová turistická infraštruktúra. V sobotu tam slávnostne sprístupnili novoosadený masívny kovový rebrík so schodiskom a reťazami, pribudli aj nové drevené lávky a mólo pri jazierku.


Informovala o tom Barbora Čechová z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska.

Podľa riaditeľa KOCR Martina Janoška bola dôležitá turistická infraštruktúra rokmi opotrebovaná a obnova bola z dôvodu bezpečnosti návštevníkov nevyhnutná. Celkové náklady na odstránenie pôvodných poškodených prvkov a osadenie novej infraštruktúry predstavujú sumu 14 000 eur.

Pôvodné schodisko pri vodopáde bolo osadené okolo roku 1965. Nový rebrík s dĺžkou 8,3 metra je z ocele s úpravou proti poveternostným vplyvom, tvorí ho 25 schodov. Výstup v strmom teréne uľahčuje ďalších 19 samonosných schodníc a reťaze. "Celá obnova bola financovaná KOCR Severovýchod Slovenska z členského príspevku Prešovského samosprávneho kraja. Obec Lipovce zabezpečila projektovú dokumentáciu a v lokalite spolu s dobrovoľníkmi zrealizovala výmenu 11 drevených lávok a osadenie móla pri jazierku," dodala Čechová.

Lačnovský kaňon je tiesňavou s dĺžkou približne dva kilometre, ktorú vyhĺbil Lačnovský potok. Patrí do chráneného územia Národnej prírodnej rezervácie Kamenná Baba a je prístupný náučným chodníkom, ktorého východiskami sú obec Lipovce a osada Lačnov. "Turistov očaria strmé svahy a vysoké steny s bizarnými skalnými útvarmi, ktoré dopĺňajú menšie vodopády," dodáva KOCR.

Chodník je vo viacerých častiach vybavený kovovými schodmi, rebríkmi, lávkami a pomocnými reťazami. Podľa odhadov sa pri kaňone počas slnečných víkendových dní vystrieda približne 350 až 400 návštevníkov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.07.2020
Medzi Prešovom a Starou Ľubovňou bude premávať mimoriadny vlakový spoj
Na trase Prešov – Plaveč – Stará Ľubovňa bude premávať mimoriadny vlakový spoj. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s Ministerstvom dopravy a výstavby SR a krajskými organizáciami cestovného ruchu vypraví počas leta štyridsaťštyri mimoriadnych vlakových spojení na desiatich linkách.
viac
03.10.2020
Projekt Legendarium podporil letný turizmus v Prešovskom kraji
Do tradičnej letnej kampane Legendarium na podporu turizmu v Prešovskom kraji sa tento rok, napriek epidemiologickej situácii, zapojilo viac ako 15.000 súťažiacich. Tí pochádzali zo všetkých krajov Slovenska.
viac
08.02.2021
Najlepší v cestovnom ruchu PSK sú značkár i hvezdáreň
Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska vyhlásila víťazov siedmeho ročníka ankety Najlepší v cestovnom ruchu Prešovského kraja za rok 2020.
viac
30.08.2022
Počet návštevníkov PSK stúpol za prvý polrok štvornásobne
Návštevnosť Prešovského samosprávneho kraja (PSK) stúpla medziročne takmer štvornásobne. Informoval o tom František Baláž z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %