Streda 22.05.2024
Dnes má meniny 
Júlia, Juliana
°C
21.11.2019 01:05

V Liptovskom múzeu predstavia vyše storočnú zbierku erbov


Liptovské múzeum v Ružomberku. Snímka zdoj: visitliptov.sk


Unikátnu, viac ako storočnú zbierku erbov liptovských šľachticov predstavia v rámci cyklu Príbeh nášho múzea v Liptovskom múzeu v Ružomberku.


 Poznávacie stretnutie sa uskutoční vo štvrtok 21. novembra o 17.00 h. TASR o tom informoval historik Liptovského múzea Rastislav Molda.

"Historička Viera Kunová poodhalí súvislosti, inšpirácie a osudy doteraz tlačou nevydanej práce Ľudovíta Matiašovského. Od jeho smrti uplynulo 100 rokov, ale dielo, ktoré je stále v podobe rukopisu, je základom, z ktorého vychádzajú aj súčasné generácie genealógov a heraldikov Liptova," načrtol Molda. Hovoriť sa bude napríklad aj o tom, kto bol Matiašovský, na aké práce nadviazal a čím je jeho dielo unikátne.       

Liptovské múzeum v Ružomberku spravuje množstvo zbierkových predmetov. Časť z nich je verejnosti prístupná v desiatich múzejných objektoch v jeho správe, časť uložená v depozitároch. "Práve predmety z depozitárov chceme bližšie predstaviť záujemcom z radov laickej verejnosti v rámci cyklu podujatí Príbeh nášho múzea," dodal historik.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2016
Múzeum liptovskej dediny pripraví párom tradičnú svadbu bezplatne
Tradičnú svadbu v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline, ktoré dýcha tradíciou starých čias, môžu mať zaľúbené páry opäť po roku zadarmo.
viac
30.01.2019
V Rákociho paláci objavíte krásu slovenského drahokamu
Návštevníci Krajského múzea v Prešove môžu obdivovať výnimočnú zbierku slovenských opálov. Medzi najvzácnejšie kúsky novej stálej expozície patrí opál drahý, ktorý je zároveň najstarším známym opálom. Jeho prvé ložiská sa našli na území východného Slovenska.
viac
13.06.2019
Židovské komunitné múzeum v Bratislave vystavuje vzácnu zbierku judaík
Znovu objavené poklady zo zbierky historicky prvého židovského múzea na Slovensku sídliaceho v Prešove prináša na novej výstave Židovské komunitné múzeum v bratislavskej synagóge. Návštevníci si budú môcť prezrieť doteraz nevystavené raritné predmety - judaiká.
viac
04.09.2020
V múzeu predstavujú umenie a umelcov Liptova v 19. storočí
Umenie a umelcov spojených s regiónom Liptova v 19. storočí predstavuje nová výstava, ktorú tento týždeň otvorili v Liptovskom múzeu v Ružomberku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %