Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
26.02.2022 12:00

V Ostrom Grúni založili sociálny podnik, zamestnáva zdravotne znevýhodnených


Ostrý Grúň. Snímka zdroj: igorkasper.sk


Najmä údržbe obecného majetku, ale aj zabezpečovaniu objednávok od občanov sa venuje sedem zamestnancov obecného sociálneho podniku v Ostrom Grúni v okrese Žarnovica.


Podnik založila obec vlani, vôbec ako prvá v regióne, aby zabezpečila čo najlepšiu údržbu obce a súčasne dala prácu zdravotne znevýhodneným občanom.

„Pred založením sociálneho podniku sme mali na údržbárske práce v obci len jedného človeka. V súčasnosti ich máme k dispozícii sedem a v najbližšom období plánujeme prijať ešte jednu osobu a možno aj ďalších podľa potreby,“ uviedol pre TASR starosta Július Remenár.       

Podnik funguje od septembra 2021 a ľudia zamestnaní v ňom si prácu pochvaľujú. Spokojná je podľa starostu aj obec, ale aj jej obyvatelia, ktorým doteraz pracovníci podniku pomohli. „V tomto roku plánujeme napríklad rekonštrukciu autobusových zastávok, opravu fasády domu smútku či opravu schodiska v cintoríne a aj tieto práce by mali zabezpečovať pracovníci obecného podniku,“ pripomenul.       

Obec v týchto dňoch pripravuje aj väčšiu investíciu, ktorou je výstavba niekoľkých nájomných bytov ako nadstavba nad materskou školou. „Máme už štúdiu a rozpracovaný je aj projekt. O financovanie chceme požiadať Štátny fond rozvoja bývania,“ doplnil Remenár.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.12.2020
BBSK plánuje vznik sociálneho podniku na spracovanie ovčej vlny
V Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) by mal vzniknúť sociálny podnik na spracovanie ovčej vlny.
viac
03.06.2021
Prezidentka navštívila sociálny podnik BBSK v Rovňanoch
Agro-drevinový sociálny podnik, ktorý v Rovňanoch zriadil Banskobystrický samosprávny kraj, navštívila včera prezidentka Zuzana Čaputová. Hlavnou témou stretnutia bolo zamestnávanie znevýhodnených a aktivity, ktoré kraj v tejto oblasti v regióne vyvíja.
viac
20.07.2022
Obce Kľačianskej doliny založili sociálny podnik, aktuálne v ňom pracuje 11 ľudí
Nový spoločný sociálny podnik založili s pomocou Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) obce Kľačianskej doliny - Horné Hámre, Hrabičov, Župkov a Kľak v okrese Žarnovica. Zameraný je na komunálne služby ako údržba a čistenie ciest, údržba verejných priestranstiev a zelene a obecného majetku.
viac
08.10.2022
Novela zákona zavádza aj definíciu sociálnych podnikov
Novelu zákona o sociálnom podnikaní z dielne rezortu práce schválila na nedávnom rokovaní vláda SR. Novela vnáša do tejto oblasti poriadok, odstráni prekážky ako aj dotvorí systém podpory sociálneho podnikania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %