Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
11.09.2023 08:00

V Podtatranskom múzeu zreštaurovali diela I. Spöttla z 19. storočia


Podtatranské múzeum - snímka TASR


V Podtatranskom múzeu nedávno dokončili reštaurovanie výtvarných diel maliara a archeológa Ignáca Spöttla z 19. storočia. Kurátor umenia múzea Marek Ružinský uviedol, že ide o diela z vlastných zbierok a podarilo sa ich obnoviť vďaka podpore zriaďovateľa PSK a Fondu na podporu umenia.


Ide o maľbu olejom na kartóne s motívom archeologickej lokality, pravdepodobne Machalovskej hory z druhej polovice 19. storočia a kresbu uhľom na kartóne Pri tatranskom plese z obdobia okolo roku 1850 - 1890. "Diela pochádzajú zo starých zbierok a v novodobej histórii neboli verejnosti prezentované. K predmetom neexistovala evidencia a neboli zapísané ani v zbierkovom fonde. Do pozornosti sa dostali v rámci revízie. Zistenia priniesla až vedecko-výskumná činnosť. Následne sa usúdilo, že sú vhodné na prezentáciu. Ich technický stav to však nedovoľoval, preto bol potrebný odborný zásah," ozrejmil Ružinský.         

V prípade maľby múzeum nedisponovalo žiadnymi informáciami. Bolo preto potrebné zistiť predovšetkým o akú lokalitu ide, a tiež autorstvo. To múzejníci považovali za značný problém, keďže bolo vlepené v hrubej pasparte bez akéhokoľvek popisu či signatúry. "V rámci výskumnej činnosti sa zistilo, že ide zrejme o motív archeologickej lokality," dodal kurátor.         

Dielo malo podľa neho umeleckú, historickú a výpovednú hodnotu aj napriek absencii jednoznačného potvrdenia autorstva. V rámci reštaurovania tak upriamili pozornosť na nájdenie signatúry, nápisu či indície, ktorá by ho mohla určiť. Signatúru autora napokon objavili na zadnej strane maľby. "Predmety sú dnes v reštaurovanom stave vystavené v priestoroch múzea na Vajanského ulici ako súčasť expozície venovanej histórii osídlenia podtatranského regiónu," upozornil Ružinský.         

Spöttl bol viedenský akademický maliar, zberateľ a amatérsky bádateľ. Pôsobil mimo svojej domoviny aj na Spiši a množstvo starožitností a hodnotných predmetov daroval dvom bývalým múzeám na území dnešného Popradu.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.08.2016
Zo štyroch etáp výstavby Vážskej vodnej cesty je dokončená len prvá
Pred šiestimi rokmi mala byť dobudovaná Vážska vodná cesta. Zo štyroch etáp výstavby, ktoré mali spojiť Žilinu s Dunajom v Komárne, je však v súčasnosti dobudovaná len prvá etapa Komárno – Sereď v celkovej dĺžke 75 kilometrov.
viac
23.05.2017
Mesto vyhlásilo súťaž návrhov na pamätník Bjørnsonovi
Mesto Košice chce v Mestskom parku umiestniť sochu nórskeho spisovateľa a publicistu Bjørnstjerna Bjørnsona (1832-1910), oceneného Nobelovou cenou za literatúru. Na výber vhodného návrhu vyhlásilo verejnú súťaž.
viac
30.10.2020
Tri grácie chce radnica vrátiť na Námestie mieru
Súsošie Tri grácie, ktoré do roku 2016 zdobilo Námestie mieru v Liptovskom Mikuláši, čaká na opätovnú inštaláciu v depozitári mestského múzea.
viac
13.10.2023
V Múzeu slovenskej dediny v Martine predvedú zber úrody a prípravy na zimu
Zber, spracovanie a uskladnenie jesennej úrody spoznajú v nedeľu (15. 10.) návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Keď sa zima opýta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %