Štvrtok 16.05.2024
Dnes má meniny 
Svetozár
°C
14.06.2023 10:35

V Ružomberku a Námestove nesúhlasia so zrušením ambulantnej pohotovosti pre deti


Ilustračná snímka.


S avizovaným zrušením ambulantnej pohotovostnej služby (APS) pre deti a dorast v Ružomberku ani v Námestove nesúhlasia. Ružomberský primátor Ľubomír Kubáň zaslal v utorok otvorený list ministrovi zdravotníctva Michalovi Palkovičovi. Na Orave v týchto dňoch spustili petičnú akciu.


Kubáň v liste uvádza, že sa na neho obracajú obyvatelia, ktorí cítia obavy z chystaných zmien. Zároveň vyjadril sklamanie nad celým procesom. "Rušenie APS v Ružomberku nám bolo oznámené zástupcami samosprávneho kraja a prezentované v podstate ako jediné riešenie zlej personálnej situácie s pediatrami v okrese. Nijako nespochybňujem, že chystané zmeny vychádzajú z dát a údajov, ktoré má ministerstvo k dispozícii, no zároveň mi chýba širšia verejná diskusia o pripravovaných zmenách a jej dosahoch na pacientov," podotkol primátor.

Zrušenie detskej pohotovosti v Ružomberku sa podľa Kubáňa dotkne celého dolného Liptova. "Len okres Ružomberok má takmer 60 000 obyvateľov. Pokiaľ ide o zdravotnú starostlivosť, ide zhruba o 12 000 detí, ktorých sa zrušenie pohotovosti dotkne," upozornil.

Do petície za zachovanie detskej pohotovosti v Námestove sa už pridali aj ďalšie dva oravské okresy, Dolný Kubín a Tvrdošín. Ako na sociálnej sieti informoval poslanec Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Igor Janckulík, podpisy chcú zbierať do konca júna. Zdôraznil, že rozhodnutie zrušiť detskú pohotovosť v Námestove považujú nezmyselné a krátkozraké. "Námestovský okres má najvyššiu pôrodnosť v rámci Slovenska a dostatok kvalifikovaných pediatrov. Na druhej strane má najhoršiu dopravnú infraštruktúru, a teda sťaženú dostupnosť k vzdialeným nemocniciam," poznamenal.

Predsedníčka ŽSK Erika Jurinová ubezpečila, že kraj robí všetko pre to, aby udržali kvalitnú a dostupnú zdravotnú starostlivosť pre obyvateľov. Dodala, že po predstavení ministerského návrhu na rušenie detských pohotovostí podali všetky kraje námietky. "Argumentovali sme počtom detí v regiónoch i lekárskymi kapacitami schopnými detské pohotovosti v kraji zabezpečiť. Odvtedy sa uskutočnilo ďalšie stretnutie krajov s ministerstvom, kde sa preberala aktuálna situácia týkajúca sa APS. Kraje pripravili iniciatívne návrhy riešenia problému pohotovostí," povedala s tým, že problému sa budú venovať aj vo štvrtok (15. 6.) na stretnutí s ministrom.

Ambulantné pohotovosti pre deti aj dospelých majú po novom fungovať už len do 20.00 h. Zmena by mohla podľa ministerstva zdravotníctva prísť v septembri alebo od začiatku budúceho roka. Sieť detských pohotovostí sa má v troch fázach tiež zredukovať. Ministerstvo to okrem iného odôvodňuje nedostatkom a preťaženosťou primárnych pediatrov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.01.2017
Výtvarná súťaž Liptov 2017 poukáže na prírodné krásy regiónu
Súkromná základná umelecká škola (SZUŠ) Jánoš v Ružomberku vyhlásila v týchto dňoch 11. ročník regionálnej súťažnej prehliadky výtvarných prác detí a mládeže Liptov 2017. Súťaž má poukázať na krásy liptovského regiónu.
viac
10.06.2018
Na trati do Korytnice premáva po desaťročiach starobylý vláčik
Pri príležitosti osláv 110. výročia prvej jazdy vlaku z Ružomberka do Korytnice vypravili v sobotu na časť zachovanej trate historický vláčik. Stalo sa tak prvýkrát po desiatkach rokov jeho nečinnosti počas podujatia Korýtkofest v metropole dolného Liptova.
viac
20.12.2018
Do Jasnej bezplatne
Už od stredy 26. decembra 2018 začínajú na Liptove premávať bezplatné SKI & AQUA BUS-y. Lyžiarov budú voziť na zjazdovky do Jasnej z celej Demänovskej doliny. Zároveň spoja svahy Jasnej s Liptovským Mikulášom, Aquaparkom Tatralandia, Bešeňovou, s kúpeľmi na Lúčkach a tiež Liptovským Jánom.
viac
26.06.2023
Mesto Senica sa nestotožňuje s redukciou siete APS pre deti a dorast
Mesto Senica sa nestotožňuje s návrhom Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR na redukciu siete ambulantných pohotovostných služieb (APS) pre deti a dorast, podľa ktorého by mala budúci rok zaniknúť detská APS v Senici. Informovala o tom hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %