Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
24.03.2023 01:30

V Stupave pokrstili novú krajskú ekopublikáciu - Enviroprogramy


Publikácia Enviroprogramy.


Bratislavský samosprávny kraj (BSK) vydal publikáciu, ktorá má prispieť k podpore environmentálneho vzdelávania.


Krst publikácie Enviroprogramy pre základné a stredné školy sa konal v Ekocentre, čerstvo zrekonštruovanej kultúrnej pamiatke tzv. Krupičkovho domu v stupavskom lesoparku.

"Príručka Enviroprogramy bude slúžiť žiakom a študentom rôznych etablovaných organizácií a môže prispievať k zlepšeniu povedomia o ochrane prírody," informoval kraj, ktorý je autorom aj vydavateľom tejto brožúry. BSK zároveň plánuje túto brožúru rozširovať a v určitých intervaloch aktualizovať a pripravovať jej reedíciu. "V čase, keď všade okolo nás počúvame o znečisťovaní vody, pôdy, ovzdušia, klimatickej zmene, uhlíkovej neutralite, pasívnych domoch a recyklovaní odpadov, by nám mala publikácia Enviroprogramy pomôcť zorientovať sa v tejto problematike," uviedol v tejto súvislosti predseda BSK Juraj Droba s tým, že tlačenú verziu je možné si objednať zadarmo.

Dôležité envirovzdelávanie

Táto útla, ale informačne hodnotná brožúra obsahuje základné informácie o enviro programoch etablovaných organizácií, medzi nimi aj OZV ENVI - PAK, ktorá o triedení dlhodobo vzdeláva nielen deti, ale aj širokú verejnosť či firmy. Okrem iného publikácia obsahuje aj kontakty a linky, ktoré si môžu záujemcovia stiahnuť a následne realizovať. “Každá aktivita či informácia, ktorá nás posunie ďalej v environmentálnej gramotnosti, sa počíta. My v OZV ENVI - PAK dlhodobo podporujeme vzdelávanie v tejto oblasti, pravidelne pripravujeme rôzne materiály, ktoré pomáhajú ľuďom naučiť sa správne triediť,” uviedla Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK, spoločnosti, ktorá zabezpečuje triedený zber vo väčšine miest a obcí Slovenska.

Inšpiráciu našli vo Viedni

Ako uvádza BSK na svojej webovej stránke, vznik brožúry bol inšpirovaný návštevou lesnej školy – Waldschule vo Viedni, kde prevádzkovatelia z oddelenia životného prostredia mesta Viedeň odprezentovali zamestnancom BSK podobný materiál, ktorý vydávajú každoročne pre základné školy už 20 rokov. Zaujímavým zistením bolo aj to, že v meste Viedeň žije mnoho detí, ktoré pred návštevou lesnej školy nikdy v lese neboli a nezažili bližší kontakt s prírodou. Brožúrka Enviroprogramy bude distribuovaná v marci a apríli na všetky základné a stredné školy v Bratislavskom kraji.

 

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.12.2016
Denne posúvame odpadovú gramotnosť, aby Slováci triedili viac
Od septembra zatiaľ preškolených 206 základných a 234 materských škôl – taká je bilancia organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI - PAK o ozrejmovaní správneho separovania odpadov v slovenských domácnostiach a všetkého čo s tým súvisí.
viac
10.04.2017
Cez žiakov učí škola triediť aj rodičov a starých rodičov
Už osem rokov sa pozoruhodným spôsobom pedagógovia kremnickej Základnej školy na Angyalovej ulici venujú environmentálnej výchove žiakov.
viac
28.06.2017
Rok odpadového zákona priniesol prvé výsledky v podobe lepšieho triedenia
„Komunálny odpad sa dnes na Slovensku triedi, zbiera, zváža, dotrieďuje, recykluje a zhodnocuje,“ konštatuje Hana Nováková, generálna riaditeľka spoločnosti ENVI - PAK.
viac
31.01.2019
Kde by Slovensko mohlo byť, keby zvládalo triediť všetky odpady rovnako?
Ak by sa Slovensku podarilo dosiahnuť rovnako vysokú mieru vytriedenia (a následnej recyklácie) vo všetkých odpadoch, ako pri vyzbieraných plastoch, skle, papieri (vrátane lepenky) a kovoch, mohla by sa krajina spod Tatier uchádzať o popredné miesta v európskom rebríčku úspešnosti recyklovania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %