Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
26.03.2022 03:55

V Trebišove sa začína výstavba kompostárne na biologicky rozložiteľný odpad


Kompostáreň bioodpadov, ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván


Výstavbu kompostárne začína realizovať mesto Trebišov. Celkový rozpočet projektu Zhodnocovanie biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu je viac ako 3,1 milióna eur, mesto na to využíva eurofondy. Základný kameň výstavby v piatok poklopali za účasti vedenia mesta, zazmluvnené obdobie ukončenia pr


"Výstavba je projektovaná v areáli bývalých vojenských skladov PHM v lokalite Nový Koronč na rozlohe približne 13.000 štvorcových metrov," informovala hovorkyňa trebišovskej radnice Martina Mištaničová. Zhotoviteľom stavby je spoločnosť 3 Energy.      

Na projekt získala samospráva viac ako tri milióny eur cez Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR a Operačný program Kvalita životného prostredia, mesto Trebišov participuje sumou zhruba 158.000 eur.       

"Investícia zahŕňa stavebné práce, súčasťou ktorých bude vybudovanie kompostárne s technológiou prevzdušňovania, ale aj technické vybavenie kompostárne a obstaranie nádob určených na zber a spracovanie odpadu," priblížila hovorkyňa.       

Kompostáreň umožní premeniť odpad na kompost – produkt, ktorý budú môcť podľa radnice využiť Trebišovčania vo svojich záhradách, ale aj pri pestovaní kvetov a okrasných rastlín na balkónoch či pri bytových domoch. Mesto plánuje využívať vyprodukovaný kompost napríklad na verejných priestranstvách aj kvetinových záhonoch.       

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.09.2017
Vyhliadkovú vežu na Dubni začnú stavať začiatkom októbra
Výkopové práce na stavbe vyhliadkovej veže na kopci Dubeň nad Žilinou by sa mali začať 2. októbra tohto roka. Informoval o tom hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.
viac
31.10.2019
V Piešťanoch začali s výstavbou kompostárne, ročne spracuje 4000 ton odpadu
Kompostáreň na zvýšenie miery zhodnocovania odpadov so zameraním na ich opätovné použitie a recykláciu začali v tomto týždni budovať v Piešťanoch. Podľa hovorkyne mesta Drahomíry Moretovej by mala ročne spracovávať zhruba 4000 ton biologicky rozložiteľného odpadu.
viac
10.02.2020
Trebišov pripravuje kompostáreň na bioodpad, chce využiť eurofondy
Mesto Trebišov chystá vybudovanie kompostárne na zhodnocovanie biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu. Projekt zahŕňa stavebnú časť a obstaranie technických a technologických zariadení s celkovými výdavkami zhruba 3.159.000 eur.
viac
04.08.2022
Začali sa práce na výstavbe kompostárne
V Trebišove sa začali práce súvisiace s výstavbou novej kompostárne. Slúžiť bude na zhodnocovanie biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu. Investorom je mesto Trebišov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %