Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
28.10.2021 01:25

Vláda schválila návrh príspevku pre pamätník M. R. Štefánika na Bradle


Na snímke prelet vojenských lietadiel nad Mohylou M. R. Štefánika na Bradle, foto z archívu. Snímka zdroj: (tasr).


Štát by mal každoročne poskytovať finančný príspevok na údržbu národnej kultúrnej pamiatky (NKP) - pamätníka M. R. Štefánika na Bradle. Dotknuté samosprávy by od štátu mali dostávať rovnaké sumy, aké alokujú na údržbu pamätníka vo svojich rozpočtoch.


Navrhlo to Ministerstvo kultúry (MK) SR v novele zákona, ktorú v stredu (27. 10.) schválila vláda.

Základným cieľom zákona je vytvoriť mechanizmus trvalého spolufinancovania základnej ochrany a rozvoja areálu mohyly, ktorý tvoria pamätník, národná kultúrna pamiatka Strážnica, prístupová cestná komunikácia, pozemné spevnené plochy, trávnaté plochy a lesné pozemky.

Navrhovaný finančný mechanizmus predstavuje účelovú dotáciu územným samosprávam na katastrálnom území, v ktorom sa areál nachádza. Ide o mesto Brezová pod Bradlom a obce Priepasné a Košariská v okrese Myjava.

Ministerstvo kultúry (MK) SR poskytne účelovú dotáciu zo svojej rozpočtovej kapitoly v rámci schváleného limitu výdavkov na príslušný rozpočtový rok. "Navrhuje sa finančný príspevok najviac vo výške finančných príspevkov jednotlivých obcí schválených na tento účel v ich rozpočte na príslušný rozpočtový rok," uviedlo ministerstvo v dôvodovej správe k zákonu.

Ako doplnilo ministerstvo, v súčasnosti by mohli samosprávy požiadať len o dotáciu z dotačného programu MK SR Obnovme si svoj dom, ktorý sa zameriava na obnovu, ochranu a rozvoj kultúrneho dedičstva v oblasti pamiatkového fondu. Na dotáciu však nie je právny nárok.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2020
Zľavy na nájomnom aj pre kultúru
Parlament schválil zákon, ktorý umožňuje aj nepodnikateľom – napríklad občianskym združeniam, či neziskovým organizáciám, ušetriť na nájomnom, ak kvôli Covid-19 museli svoje prevádzky zavrieť alebo podstatne obmedziť ich fungovanie.
viac
07.10.2020
Dotácia MK by mohla ísť aj na odstránenie následkov mimoriadnych udalostí
Ministerstvo kultúry (MK) SR by mohlo poskytnúť dotáciu zo štátneho rozpočtu aj na odstraňovanie následkov či znižovanie negatívnych vplyvov mimoriadnych situácií na oblasť kultúry, ako aj na podporu a rozvoj mediálnej výchovy vrátane boja proti dezinformáciám.
viac
19.03.2021
ZMOS požaduje zmeny v nastavení pomoci NRO
Združenie miest a obcí Slovenska víta novelizačné návrhy zákona o podpore najmenej rozvinutých regiónov v prospech objektívneho, efektívneho a flexibilného poskytovania regionálneho príspevku na podporu najmenej rozvinutých regiónov.
viac
11.08.2021
Envirofond by mal mať jednoduchší proces poskytovania dotácií
Envirofond by mal mať jednoduchší a prehľadnejší proces poskytovania dotácií. Začiatkom každého roka by mal zverejniť zoznam činností, ktoré podporí, aby záujemcovia vedeli, kedy môžu podávať svoje žiadosti o dotácie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %