Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
23.03.2022 11:40

Vodiči prímestskej dopravy v PSK budú mať vyššie mzdy


Snímka zdroj: (PSK).


Vodiči a prevádzkový personál prímestskej dopravy v kraji si prilepšia. Prešovská župa vyčlenila od prvého apríla na zvýšenie ich miezd takmer 1,5 milióna eur.


Mzdy vodičov prímestskej autobusovej dopravy v najbližšom období porastú. Prešovský samosprávny kraj (PSK) totiž od 1. apríla pristupuje k zvýšeniu ekonomicky oprávnených nákladov tzv. EON v položke priame mzdy a odvody z miezd (mzdy vodičov) a iné náklady – mzdy technicko-hospodárskych zamestnancov.

„Do konca tohto roka sme vyčlenili na zvýšenie miezd takmer 1,5 miliónov eur, z toho na mzdy vodičov takmer 1,3 miliónov eur a na mzdy technicko-hospodárskych zamestnancov zhruba 213-tisíc eur. Celkovo ide už o šieste zvyšovanie miezd vodičov od roku 2018,“ priblížil predseda PSK Milan Majerský.

Ako dodal, presné zvýšenie miezd bude závisieť od výkonov, druhu turnusu, fondu pracovného času a ďalších prevádzkových charakteristík výkonu vodiča. Na mzdy vodičov je však v konečnom dôsledku vyčlenená takmer polovica fixných nákladov na vykonaný kilometer tejto služby, čo predstavuje 44 %, pri celkových nákladoch je to tretina, približne 34 %. 

Zvýšenie miezd vodičov sa dotkne všetkých dopravcov PSK, teda SAD Prešov, SAD Humenné, SAD Poprad a BUS Karpaty. Aktuálne zamestnávajú títo dopravcovia viac ako 640 vodičov a zhruba sto technicko-hospodárskych zamestnancov.

Autor: (Lea HEILOVÁ, PSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.04.2021
Košický a Prešovský kraj pripravujú novinky v autobusovej doprave
Košický samosprávny kraj (KSK) a Prešovský samosprávny kraj (PSK) pripravujú novinky v integrovanom dopravnom systéme (IDS). Tarifa prímestskej autobusovej dopravy sa už čoskoro zmení z kilometrickej na zónovú.
viac
16.03.2023
Mesto pristúpilo k rušeniu autobusových spojov a zvýšeniu cestovného
V meste Lučenec dôjde od apríla k zmenám vo verejnej doprave, rušiť sa budú viaceré nevyužívané autobusové spoje a zvýši sa tiež cena cestovného.
viac
30.11.2023
Prímestskú autobusovú dopravu na východe bude riadiť dispečing
Samosprávne kraje na východe Slovenska zavádzajú novinku v doprave – centrálny dispečing a informačný systém IDS Východ. Prvá etapa systému, ktorý umožní zavádzanie garantovaných prestupov a informačných tabúľ na zastávkach, bude spustená v januári 2024.
viac
02.03.2024
Cestujúcich čakajú zmeny v autobusovej doprave
Už cez víkend vstúpia do platnosti nové cestovné poriadky regionálnej autobusovej dopravy. Zmeny majú prispieť k skvalitneniu a systematizácii verejnej dopravy na viacerých linkách v Prešovskom kraji, dotknú sa najmä liniek v okolí Lipian a Giraltoviec.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %