Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
20.04.2022 03:20

Vytriedené tetrapaky sa ako ekologické výrobky vrátia do trnavských škôl


Snímka zdroj: (Mesto Trnava).


Na Dni Zeme v piatok 22. apríla mesto Trnava spolu s partnermi predstaví nový projekt s názvom Komunálny materiálový kruh. Ide o výrobu papiera z celulózy získanej regeneráciou zozbieraných kartónových nápojových obalov známych ako tetrapaky.


Trnava je jedným z prvých miest na Slovensku, ktoré sa do projektu Komunálny materiálový kruh zapájajú. "Kartónové obaly, ktoré Trnavčania vytriedia do žltých kontajnerov, sa zmenia na toaletný papier, utierky a hygienické vreckovky. Z odpadu sa tak stane užitočná surovina na výrobu papiera. Navyše, papier z tetrapakov sa vyrába bez pridania chemikálií a farbív. Produkty z neho sú ekologické, dermatologicky testované a vhodné aj na kontakt s potravinami," uviedlo mesto.

Tieto výrobky už poznajú v materských školách na uliciach Vančurovej, Narcisovej a Spartakovskej 10. "Prvou motiváciou bol ekologický faktor. Ukázali sa však aj ďalšie výhody. Materiál je z čistej celulózy, je nezávadný a neupcháva potrubie. Okrem toho tieto ekologické výrobky vyjdú lepšie aj cenovo. Je to preto, že toaletný papier nie je v rolkách, ale v útržkoch, a vďaka tomu sa ním toľko neplytvá," informovala riaditeľka Základnej školy s materskou školou Vančurova Dáša Černá.

Samospráva plánuje postupne vymeniť uvedené hygienické výrobky aj v ďalších materských školách a objektoch mesta. "Inšpiráciu čerpáme aj v zahraničí. Začiatkom apríla sme navštívili talianske mesto Lucca, kde sa spomínané produkty vyrábajú a cestou sme sa zastavili v partnerskom meste Trnavy, slovinskom Novo meste. S obehovým hospodárstvom majú dlhoročné skúsenosti a primátor Gregor Macedoni nás oboznámil s príkladmi ich dobrej praxe," doplnil zástupca primátora Trnavy Tibor Pekarčík.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.09.2020
Biely Kostol pripravuje po šestnástich rokoch novú kontajnerovú školu
Po šestnástich rokoch sa vráti do Bieleho Kostola pri Trnave základná škola (ZŠ). Bude stáť na inom mieste ako jej predchodkyňa, bude kontajnerová a rozrastať sa bude postupne. Podľa starostky Ivety Paulovej by prvých žiakov mala privítať už o rok, v septembri 2021.
viac
08.09.2020
Trnavský archív pripravil podujatia v duchu myšlienky Minulosť vzdeláva
September je v Európe zasvätený hmotnému i nehmotnému kultúrnemu dedičstvu našich predkov. Deje sa tak prostredníctvom Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD).
viac
19.12.2020
Trnavská župa zmodernizuje tri stredné školy za vyše 900 tisíc eur z eurofondov
Balík peňazí si rozdelia dve piešťanské a jedna hlohovská škola a obstarajú z neho predovšetkým materiálovo-technické vybavenie odborných učební. Školy sa zároveň stanú bezbariérovými.
viac
09.10.2023
Podujatie Kam na strednú bude v troch mestách Trnavského kraja
Žiaci ôsmych a deviatych ročníkov základných škôl Trnavského kraja budú mať možnosť zoznámiť sa s možnosťami svojho ďalšieho štúdia na sérii podujatí Kam na strednú. Začína sa vo štvrtok 12. októbra v Trnave, pokračuje 19. októbra v Dunajskej Strede a o týždeň 26. októbra v Senici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %