Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
03.06.2023 11:05

ZMOS na rokovaní samospráv s podpredsedníčkou vlády SR Líviou Vašákovou


Snímka z rokovania


Predseda ZMOS Jozef Božik a podpredseda Komory miest Martin Chren sa zúčastnili stretnutia predstaviteľov samospráv s Líviou Vašákovou, podpredsedníčkou vlády SR pre plán obnovy a odolnosti SR a využívanie eurofondov.


Na stretnutí vo štvrtok 1. júna 2023 boli prítomní aj viacerí ministri a štátni tajomníci vlády SR.

„Od schválenia plánu obnovy a odolnosti pred dvoma rokmi bolo vyhlásených približne 60 výziev za 2,3 miliardy eur. Je to polovica peňazí, ktoré pôjdu z plánu obnovy cez výzvy,“ informovala podpredsedníčka vlády SR Lívia Vašáková.

„Aktuálne máme otvorených 13 výziev s celkovou alokáciou približne 528 miliónov eur pre samosprávy. Ide napríklad o zvýšenie kapacít škôl, škôlok, obnovy historických budov, rozšírenie kapacít komunitnej starostlivosti či podporu ambulancií všeobecných lekárov. Plánuje sa ďalších šesť výziev s alokáciou asi 117 miliónov eur," priblížila Lívia Vašáková.

Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik ocenil diskusiu so samosprávami, rokovanie bolo podľa neho konštruktívne a vecné. Problém ale vidí vo financovaní na vyššie kapacity v materských školách. 

„Napriek tomu, že peniaze budú uvoľnené a pôjdu výzvy, nie sme v stave vo všetkých mestách a obciach na Slovensku garantovať, že budúci rok od septembra budú miesta pre všetky štvorročné deti," povedal Jozef Božik.

Autor: Zdroj: ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.01.2021
Vyhlásenie ZMOS k zvukovej nahrávke z rokovania vlády SR
Združenie miest a obcí Slovenska reaguje na publikovanú zvukovú nahrávku z rokovania vlády SR.
viac
18.03.2023
Vedenie ZMOS na rokovaní s dočasne povereným predsedom vlády SR
Predseda ZMOS Branislav Tréger a podpredseda ZMOS Jozef Božik sa zúčastnili na stretnutí povereného predsedu vlády SR Eduarda Hegera s predstaviteľmi samospráv. Témou bolo podpora samospráv zo strany štátu pri zvládnutí energetickej krízy a hovorilo sa aj o možnom odpustení pandemických pôžičiek.
viac
14.07.2023
Štvrté online zasadnutie Rady ZMOS k mimoriadnej téme
Online rokovanie Rady ZMOS sa uskutočnilo k prerokovaniu stanoviska združenia k zrušeniu spoločného rokovania predsedu vlády SR zo zástupcami územnej samosprávy zo strany predsedu vlády SR, ktoré sa malo uskutočniť v stredu o 9:00 hod na Úrade vlády SR.
viac
20.10.2023
ZMOS chce s budúcou vládou rokovať o štátnom rozpočte či daniach
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) chce s budúcou vládou rokovať o ich prioritách. Rokovania budú zahŕňať otázky týkajúce sa štátneho rozpočtu, podielových daní, ekonomického garantovaného minima, odpadu, zdravotníctva, regionálneho rozvoja a ďalších oblastí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %