Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
12.01.2024 08:05

ZMOS žiada riešenie problému s odpadmi po kamiónoch na východnej hranici


Združenie miest a obcí Slovenska vyzýva ministerstvo dopravy a Slovenskú správu ciest (SSC) na naliehavé riešenie situácie s hromadením odpadov popri cestách v okresoch Sobrance, Michalovce a Vranov nad Topľou.


Snímka zdroj: NDS


Zvýšený výskyt odpadu je podľa združenia dôsledkom kolón kamiónov čakajúcich pri hraničnom priechode Vyšné Nemecké.         

"Odpad z ciest sa vplyvom poveternostných podmienok a zvierat šíri do okolitej ornej pôdy a vodných tokov," informoval TASR predseda ZMOS Jozef Božik. Združenie požaduje promptné riešenie tejto situácie. Poukazuje pritom na ochranu životného prostredia a zdravia obyvateľov dotknutých regiónov.         

Situáciou odpadov popri cestách na hraničný priechod Vyšné Nemecké sa zaoberá aj Okresný úrad Sobrance. "Konkrétne opatrenia budú prijaté po doručení požadovaného stanoviska SSC-Investičná výstavba a správa ciest Košice," potvrdil pre TASR tlačový odbor ministerstva vnútra po stretnutí zástupcov obcí s prednostom úradu.         

Podľa hovorkyne predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Kataríny Strojnej na úsekoch, ktoré spravuje Správa ciest KSK, je nárast odpadu výrazný. "Keďže došlo k trojnásobnému nárastu množstva odpadu, súvisí s tým aj zvýšenie nákladov," dodala.         

Ministerstvo dopravy pre TASR uviedlo, že podľa zákona o pozemných komunikáciách je na znečisťovateľoch cestných komunikácií povinnosť vrátiť diaľnicu, cestu alebo miestnu cestu do pôvodného stavu. V prípade, že sa tak nestane, musí znečisťovateľ správcovi komunikácie uhradiť náklady spojené s odstránením znečistenia. V situáciách, kde sú znečisťovatelia neznámi, ako je to v prípade hraničného priechodu Vyšné Nemecké, je správca komunikácie zodpovedný za odstránenie odpadu.         

Hovorkyňa rezortu Petra Poláčiková tiež uviedla, že správca cesty nemôže byť požiadaný o odstraňovanie odpadu mimo cesty a jej bezprostredného okolia. "V konkrétnom prípade blokády hraničného priechodu Vyšné Nemecké môže ministerstvo dopravy požiadať správcov o častejšie kontroly úsekov a zber odpadu priamo na ceste a v jej bezprostrednom okolí," informovala hovorkyňa.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.02.2020
ZMOS vyzýva na kontrolu Koordinačného centra a jeho organizácií
Združenie miest a obcí Slovenska intenzívne upozorňuje na problémy súvisiace s komunálnym odpadom v obciach, ktoré od začiatku roka zostali bez zmluvných partnerov.
viac
03.08.2020
Na workshope v Dudinciach bolo témou kúpeľníctvo
Kúpeľné mesto Dudince bolo dejiskom celodenného podujatia venovaného aktuálnym problémom kúpeľníctva a smart riešeniam. Ďalšie sa uskutoční koncom augusta v Piešťanoch.
viac
27.10.2022
Inštitúcie žiadajú posun zavedenia úpravy odpadu, MŽP to neplánuje
Zástupcovia samospráv a zberových spoločností žiadajú posunutie zavedenia úpravy odpadu pred jeho skládkovaním o dva roky, čiže od 1. januára 2025. Požadujú aj zriadenie krízového štábu, ktorý sa bude situáciou zaoberať.
viac
04.10.2023
MŽP bude rokovať so ZMOS a ďalšími o riešení financovania triedeného zberu
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR bude rokovať so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a ďalšími aktérmi v odpadovom hospodárstve s cieľom nájsť efektívne riešenie financovania triedeného zberu a recyklácie odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %