Utorok 07.05.2024
Dnes má meniny 
Monika
°C
22.09.2023 12:10

Zoo si podujatím pripomenie Svetový deň nosorožcov


Ilustračná snímka ZOO Bratislava


Zoologická záhrada v Bratislave si pripomenie Svetový deň nosorožcov (22. 9.). Cieľom je snaha zvýšiť povedomie o nich a poukázať na potrebu ich ochrany. Pri tejto príležitosti pripravuje na sobotu (23. 9.) program.


TASR o tom informovala Alexandra Ritterová zo zoo. "Z piatich druhov nosorožcov, ktoré sú známe, sú v súčasnosti tri definované ako kriticky ohrozené a ich populácia sa ráta v desiatkach jedincoch. Strácajú sa ich prirodzené biotopy a aj dnes sú stále prenasledované a lovené pre svoje rohy," vysvetľuje zoo.         

Program sa začne vzdelávacím ostrovom situovaným pri nosorožcoch. Napoludnie bude pripravené špeciálne komentované kŕmenie nosorožcov. Chýbať nebude ani areálová hra.         

História nosorožcov v bratislavskej zoo sa začala písať v roku 1986, keď boli z rezervácie Oiwa v Namíbii privezené prvé tri nosorožce tuponosé južné - Ada, Tobi a Sena. Medzi sebou mali podľa zoo skvelý vzťah. V roku 2000 však samec Tobi v dôsledku zdravotných problémov uhynul. Následne v roku 2002 priviezli z libereckej zoo samca Nika. Inseminácia, ktorú absolvovala samica Ada, však nebola úspešná.         

V roku 2006 samica Sena uhynula na zápal pľúc, a tak Ada a Niko zostali spolu až do roku 2019, keď bol Niko pre vážne zdravotné problémy eutanázovaný. V septembri 2020 priviezli vtedy 29-ročnú samicu Tootsie zo zooparku v Kessinglande v Spojenom kráľovstve. Za svoj život obývala niekoľko rôznych zoologických záhrad a stala sa aj matkou dvoch samcov. V súčasnosti tvorí nerozlučnú dvojicu so samicou Adou.         

Svetový deň nosorožcov pripadá na 22. september. Práve 22. septembra 1997 boli nosorožce tuponosé úspešne prinavrátené z Južnej Afriky do Botswany.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.04.2018
Obľúbené Bratislavské mestské dni 2018 už tento víkend
Bratislava sa opäť otvára obyvateľom aj návštevníkom mesta počas Bratislavských mestských dní. Podujatie, ktoré každoročne priláka do ulíc hlavného mesta tisíce ľudí sa bude konať od piatka 20. apríla do nedele 22. apríla. Mesto a mestské organizácie pripravili pre návštevníkov atraktívny program.
viac
07.06.2019
Slovenský národný archív v sobotu otvorí brány pre každého
Slovenský národný archív pozýva na Deň otvorených dverí už túto sobotu 8. júna 2019 v čase od 9. do 17. hodiny. Vstup je voľný.
viac
20.05.2022
Deň biodiverzity v zoo prinesie komentované kŕmenie i prednášky
Komentované kŕmenia zvierat, prednášky či hudobné vystúpenie s africkými bubnami, aj to so sebou prinesie v nedeľu (22. 5.) návštevníkom zoologická záhrada (zoo) v Bratislave pri príležitosti Medzinárodného dňa biodiverzity. Jeho posolstvom je vytvoriť spoločnú budúcnosť pre všetko živé.
viac
07.10.2022
Budúcim stredoškolákom pomôže pri výbere školy opäť Deň župných škôl
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) opäť pomôže pri výbere strednej školy. V priestoroch nákupného centra v bratislavskom Lamači sa v piatok koná 11. ročník podujatia Deň župných škôl. Na jednom mieste sa odprezentujú stredné školy a gymnáziá v pôsobnosti kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %