Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
20.08.2019 08:10

Deň soli sa v prešovskom Solivare uskutoční po druhýkrát


Ilustračný výrez plagátu


Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Šariš spoločne s Múzeom Solivar má snahu postupne prebudiť a oživiť areál Solivaru, ktorý je unikátnym svojho druhu na Slovensku.


Jednou z ciest je aj podujatie „Deň soli“, ktoré sa po minuloročnom veľmi dobrom ohlase uskutoční v areáli Solivaru 7. septembra 2019. Deň soli 2018 bol prvým ročníkom kultúrneho podujatia, počas ktorého si organizátori pripomenuli historickú udalosť návštevy cisára Františka II. Habsburského, ktorý v roku 1800 uviedol do prevádzky Varňu František a zahájil tak výrobu soli varením zo soľanky. Návštevnosť podujatia bola vyše 1500 návštevníkov.

Druhý ročník podujatia bude opäť bohatý na pestrý program pre rodiny s deťmi i jednotlivcov rôzneho veku. Pripravené budú ukážky varenia soli, tvorivé dielne pre deti, historické vozidlá, ochutnávka dobových jedál, stánky s remeslami či prezentácia novej pamätnej mince - Soľnobanského toliara, ktorú si zberatelia budú môcť počas podujatia aj zakúpiť. Táto pamätná minca bola vydaná pri príležitosti 220. výročia od udelenia listiny cisárom Františkom II. Habsburským, ktorou zriadil osadu tvorenú pracovníkmi Soľnej Bane žijúcich v jej okolí s vlastným štatútom. Unikátna minca má priemer 40 mm a bola vyrobená v dvoch limitovaných edíciách (rýdze striebro a zliatina ZAMAC). Predná strana toliara zobrazuje budovu Sklad soli, ktorý bol architektonicky najimpozantnejším objektom celého areálu a tvoril dominantu bývalého Solivaru. Zadná strana toliara zobrazuje dvojhlavého orla s kráľovskou korunou, ktorý v jednej ruke drží meč a v druhej kráľovské žezlo. Takýto motív sa používal na grajciaroch v rokoch 1792 – 1835.

Nepochybne najlákavejšou časťou programu bude Živé múzeum, ktore pripravuje Lukáš Maťufka so svojim divadlom Portál. V objekte Gápľa vďaka nim ožije história zaplavenej bane.

Novinkou múzea je aj nová a prehľadná webová stránka www.muzeumsolivar.sk, na ktorej nájdu návštevníci všetky dôležité informácie nielen o histórii múzea Solivar, ale aj o otváracích hodinách a pripravovaných podujatiach. Aktuálne informácie nájdu záujemcovia aj na novom profile na sociálnej sieti facebook.com/muzeumsolivarpresov

Sklad soli slúžil po stáročia na uskladnenie, manipuláciu či distribúciu soli. Od októbra 2014 do septembra 2015 prechádzal objekt rozsiahlou rekonštrukciou, výsledkom ktorej je reprezentatívny multifunkčný kultúrno-spoločenský priestor určený pre výstavné, prezentačné, kongresové či edukačné aktivity.

Viac informácií na stránke: https://www.densoli.sk

Podujatie vzniklo s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR.

PROGRAM

11:00: Začiatok podujatia

11:10: Solivarské poklady - divadelné predstavenie pre deti

12:00: Hudobné vystúpenie ZUŠ Mikuláša Moyzesa

13:00: Folklórny súbor Solivarčan

14:00: Orchester z poľského mesta Bochnia

15:00: Slávnostné otvorenie a prezentácia novej pamätnej mince - Soľnobanského toliara

14:00 - 17:00: Živé múzeum: v objekte Gápľa ožije história zaplavenej bane formou živého divadla

15:30: Rozprávkový hrniec - divadelné predstavenie pre deti

16:30: Šarišanci

17:30: Losovanie tomboly

Autor: (OOCR-región Šariš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.05.2017
Noc múzeí a galérií vo Fiľakove
Hradné múzeum vo Fiľakove srdečne pozýva všetkých záujemcov na X. ročník celovečerného podujatia Noc múzeí a galérií, ktoré sa uskutoční 20. mája 2017.
viac
17.01.2018
V Krajskom múzeu sprístupnili výstavu Koňare
Prešovčanom prischlo pomenovanie Koňare. V Krajskom múzeu v Prešove v týchto dňoch sprístupnia výstavu Koňare s podtitulom Tradícia chovu koní v Prešove a okolí. Jej autorom je Igor Lazorík. Návštevníci si ju môžu pozrieť do 30. marca.
viac
03.09.2018
Pred Dňom soli prejde Hlavnou ulicou historický koč
Historické zaujímavosti o soli a jej výrobe sa budú môcť dozvedieť návštevníci podujatia Deň soli v Prešove, ktoré sa uskutoční v sobotu (8. 9.) od 12.00 h. Deň predtým sa na Hlavnej ulici predvedie historický koč.
viac
26.08.2022
Areál Múzea Solivar sa opäť naplní soľnou tematikou
Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Šariš spoločne so Slovenským technickým múzeom má snahu postupne prebudiť a oživiť areál Solivaru, ktorý je unikátnym svojho druhu na Slovensku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %