Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
09.12.2019 08:55

Mesto využije počas zimnej údržby v centre ekologickejší posyp


Ilustračná snímka: mesto Handlová


Mesto Handlová využije pri zabezpečovaní zimnej údržby na priestranstvách v centrálnej zóne ekologickejší posyp. Opatrením sleduje i ochranu životného prostredia, informovala hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.


"V tomto roku, tak ako po minulé, budeme vo veľkej väčšine používať štrk s veľkosťou od nula do štyroch a od štyroch do ôsmich milimetrov, ako i posypovú soľ. Ekologickejší posyp - zeolit, budeme testovať v centrálnej mestskej zóne na Námestí baníkov," uviedla Paulínyová. Ide podľa nej o oveľa drahší materiál v nákupe, ale nie je potrebné investovať do jeho odpratávania a hlavne dbá na ochranu životného prostredia.       

Zimnú údržbu v baníckom meste budú zabezpečovať zamestnanci mestskej spoločnosti HATER-HANDLOVÁ, ako i externí pracovníci s 13 kusmi techniky. "V tomto roku spoločnosť z vlastných zdrojov zakúpila komunálny malotraktor Ferrari Raptor 40 DT. Aj v súvislosti s 'chodníkovým' zákonom mesto potrebovalo techniku s takými parametrami, aby bolo schopné v maximálne možnej miere zabezpečiť túto službu. Malotraktor budeme využívať výlučne na údržbu mestských chodníkov, hlavne v priestoroch, kam sa s ostatnou technikou nevieme nijakým spôsobom dostať," ozrejmila hovorkyňa mesta.       

Na túto zimnú sezónu na údržbu vyčlenila samospráva v budúcoročnom rozpočte, ktorí budú schvaľovať mestskí poslanci v polovici decembra, 100.000 eur. V minulej sezóne vyšla mesto zimná údržba na 112-tis. eur.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.01.2017
Nové Mesto používa proti snehu a ľadu ekologický zeolit s ekosoľou
Bratislavské Nové Mesto bojuje proti tohtoročnému snehu a ľadu na komunikáciách a chodníkoch vo svojej správe špeciálnou horninou zeolit. Tú zmiešava s ekologickou soľou, aby bola zmes šetrná k životnému prostrediu, faune i flóre.
viac
08.11.2017
Od polovice novembra budú cesty v Trenčianskom kraji monitorované nepretržite
O bezpečnosť na cestách sa v zimnom období starajú cestári 24 hodín denne. Tento rok so 60 kusmi posypovej techniky a 27 nakladačmi. Správa ciest TSK je pripravená aj na prípadné mimoriadne stavy.
viac
11.01.2019
Mesto vyčlenilo na zimnú údržbu takmer 100-tis. eur
Samospráva Handlovej zabezpečuje zimnú údržbu ciest a chodníkov prostredníctvom mechanizmov i desiatok aktivačných pracovníkov. Ako po iné roky, aj tentoraz sa však stretáva s problémami najmä v lokalitách s individuálnou bytovou výstavbou, informovala hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
viac
07.04.2020
Mesto Bánovce nad Bebravou ušetrilo financie za zimnú údržbu
Mesto Bánovce nad Bebravou usporilo na zabezpečení zimnej údržby, ako i následnom čistení ciest a chodníkov približne 32 500 eur. Nižšie náklady za uplynulú zimnú sezónu dosiahlo zmenami v pláne údržby. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %