Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
02.05.2020 02:00

Mesto zámenou získa pozemky pri gymnáziu


Gymnázium Milana Rúfusa v Žiari nad Hronom. Snímka zdroj: (ziar.sk).


Mesto Žiar nad Hronom chce zámenou získať pozemky v areáli miestneho Gymnázia Milana Rúfusa, ktoré sú potrebné na vybudovanie športového zázemia školy. Výmenu týchto pozemkov za mestské pozemky v inej lokalite odsúhlasili na poslednom rokovaní mestského zastupiteľstva žiarski poslanci.


Primátor Peter Antal priblížil, že v konečnom dôsledku je hlavným zámerom urobiť trojzámenu, a teda ponúknuť získané pozemky pri gymnáziu Banskobystrického samosprávnemu kraju (BBSK), ktorý je zriaďovateľom školy.

„Dlhodobo komunikujeme, že stredná škola, hoci nie je v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, by mala byť zabezpečená rovnako ako naše základné školy, teda s plnohodnotným športoviskom pre gymnazistov. Sme radi, že sme sa zatiaľ ako mesto dohodli s vlastníkom veľkej časti pozemku v areáli gymnázia, kde by malo vzniknúť toto športovisko,” uviedol.

Dodal, že majiteľ nechcel pozemky predať, ale zameniť za pozemky v inej lokalite mesta. Ide o pozemok za miestnym obchodným domom, ktorý už v minulosti odsúhlasili na predaj, no nikdy k nemu reálne nedošlo. „Čiže tento pozemok zamieňame za pozemok v areáli gymnázia. Ďalším krokom bude ponuka vyššiemu územnému celku (VÚC) zameniť pozemok pri gymnáziu za pozemok, ktorý vlastnia pred technickou školou za oplotením,” vysvetlil primátor.

Ide podľa neho o plochu, ktorú kraj nevyužíva a ktorú by mesto vedelo perspektívne využiť na vybudovanie záchytného parkoviska. „V minulosti sme takýto zámer aj predložili VÚC za bývalého župana, ale zámer nebol podporený. Chcem veriť, že k týmto zámenám dôjde a každý bude mať to, čo potrebuje,” dodal.

Mestský poslanec a iniciátor zámeny týchto pozemkov Norbert Nagy na rokovaní priblížil, že snahy vyrovnať pozemky v areáli gymnázia v celkovej výmere asi 15 000 štvorcových metrov trvajú približne 15 rokov. „Len zruba 1400 štvorcových metrov sa podarilo vyrovnať a ich vlastníkom je BBSK,” uviedol.

Keďže je učiteľom telesnej výchovy na predmetnom gymnáziu, poukázal na absenciu športoviska. Na získaných pozemkoch o rozlohe približne 5000 štvorcových metrov by podľa jeho slov mohla vzniknúť 200-metrová tartanová atletická dráha s atletickým zázemím a multifunkčným ihriskom.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2016
Dlhodobo nezamestnaným chce dať mesto prácu v novej spoločnosti
Žiarska samospráva chce založiť obchodnú spoločnosť, v ktorej chce dať šancu pracovať dlhodobo nezamestnaným obyvateľom mesta a naučiť ich tak pracovným návykom.
viac
23.10.2018
Dávnu históriu kaštieľa má odkryť jeho archeologický výskum
Žiarsky kaštieľ, ktorý pred časom mesto získalo do svojho vlastníctva, čaká archeologický výskum. Samospráva chce zmapovať jeho históriu z čias, kedy bol využívaný ako letné sídlo ostrihomských arcibiskupov, ale aj z čias biskupa Štefana Moysesa.
viac
27.04.2020
Žiar nad Hronom hľadá nového poskytovateľa právnych služieb
Mesto Žiar nad Hronom hľadá nového poskytovateľa právnych služieb. Keďže mu skončila zmluva s aktuálnym, prostredníctvom verejnej súťaže hľadá spoločnosť, ktorá mu bude právne služby poskytovať do konca budúceho roka.
viac
20.11.2023
Žiar nad Hronom je pilotným mestom v rámci digitálneho obrazu krajiny
Mesto Žiar nad Hronom prechádza kompletným skenovaním územia na zemskom povrchu ale aj pod ním. Ide o pilotný projekt vytvárania digitálneho obrazu krajiny, ktorý sa v tomto roku spustil na Slovensku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %