Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
06.11.2019 10:05

Po stopách Juraja Šucha, hrdinu protitureckých bojov


Sarkofák Juraja Šuchu. Snímka: Ľubomír Žila


Cesta viedla od Sklabinskeho hradu až po hrad Drégeľa a symbolizovala úctu a pripomienku na túto významnú, no skoro zabudnutú osobnosť. V tomto roku uplynulo 467rokov od jeho smrti.


Pod záštitou Vlastivedného odboru Matice Slovenskej v Martine, v spolupráci s Miestnym odborom Matice Slovenskej v Šuranoch a Občianskym združením DONJON, pôsobiacim v predhradí hradu Sklabiňa sa dňa 23. 10. 2019 všetci vydali po stopách Juraja Šucha (* okolo roku 1500 – † 9. júl 1552, hrad Drégel), hrdinu protitureckých bojov.

Juraja Šucha bol vojak a kapitán hradu Drégeľ v Maďarsku, ktorý sa nachádza necelých desať kilometrov juhovýchodne od mesta Šahy. Pravdepodobne sa narodil v Turčianskej stolici na majetkoch Révayovcov. Pochádzal z meštianskej rodiny, z kruhov schudobneného zemianskeho rodu. V detstve si ho k sebe zobral František Révay, ktorý ho naučil čítať a písať a na hrade Sklabiňa sa stal aj rytierom. S najväčšou pravdepodobnosťou bol, tak ako v danej dobe väčšina šľachty v hornom Uhorsku, prívržencom a zástancom luteránstva.

Zahynul pri hrdinskej obrane hradu Drégeľ, keď tri dni, spolu s ďalšími 50-mi vojakmi, úporne odolávali útoku 10-tisícového tureckého vojska. So zbraňou v ruke sa bránil ešte aj vtedy, keď mu guľka prerazila koleno a musel bojovať kľačiac. Paša Hadim Ali, z úcty k mŕtvemu kapitánovi, dal ho pochovať so všetkými vojenskými poctami. Na znamenie jeho odvahy, vzdajúc úctu jeho hrdinstvu, dal vztýčiť nad hrobom jazdeckú kopiju s vlajkou. V dedinke Drégelypalánk je osadený jeho sarkofág a v Budapešti má svoju sochu.

V dedinke Drégelypalánk, si účastníci cesty mohli pozrieť sarkofák Juraja Šuchu, ako aj múzeum venované histórii hradu Drégeľ. Samozrejme nechýbal ani samotný výstup na hrad Drégeľ, kde si jeho pamiatku uctili pri jeho symbolickom hrobe. V maďarskej kultúre sa hrdinský boj Juraja Šuchu stal národným príkladom, no u nás  sa o jeho hrdinstve nedozvieme veľa a patrí k tzv. zabudnutým hrdinom.

Autor: Ľubomír Žila


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.07.2016
Po desiatich rokoch otvoria brány Budatínskeho hradu a jeho kaplnky
Budatínsky hrad, ktorý bol od roku 2006 pre verejnosť uzavretý, čaká veľkolepé otvorenie.
viac
05.10.2016
Výskum na Vodnom hrade odkryl renesančné pivnice
Archeologický výskum v areáli gymnázia vo Vranove nad Topľou odkryl priestory renesančných pivníc. Odborní pracovníci v nich zachytili tiež pozostatky stredovekých murív pravdepodobne Vodného hradu, ktorý bol postavený v 15. storočí.
viac
08.06.2018
Turci na fiľakovskom hrade!
V dňoch 16. – 17. júna 2018 sa na hrade uskutočnia XIX. Fiľakovské hradné hry, ktoré každoročne lákajú deti i dospelých. Sobotňajšie podujatie sa aj tohto roku posúva do poludňajších a večerných hodín.
viac
07.10.2019
Od vypálenia hradného kaštieľa na hrade Sklabiňa prešlo 75 rokov
Dňa 30. septembra 2019 sme si pripomenuli 75. výročie smutnej udalosť v dejinách Turca. Po potlačení Slovenského národného povstania a ústupe partizánov do hôr, prišli do obcí Turca nemecké jednotky a postupne ich začali obsadzovať.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %