Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
14.01.2023 10:05

Prezidentka SR: Štát musí rátať so samosprávami nielen v dobe krízy


Foto zdroj: ZMOS


Bolo by prospešné, ak by štát so samosprávami rátal nielen v dobe krízy, keď potrebuje ich pomoc, ale aj vtedy, keď prichádza k rozhodnutiam výrazne ovplyvňujúcim ich rozpočty a kompetencie. Pri piatkovom novoročnom prijatí predstaviteľov samospráv to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.


Prezidentka vo svojom príhovore zdôraznila význam samospráv pri správe vecí verejných. Pripomenula tiež náročné podmienky, v akých mestá a obce na Slovensku zabezpečujú svoje kompetencie, pričom musia čeliť aj novým výzvam, ako bol v predchádzajúcom roku prílev utečencov z Ukrajiny či energetická kríza. Kriticky zároveň zdôraznila efekt prijatých legislatívnych opatrení, ktoré nútia samosprávy k reštrikciám či zvyšovaniu miestnych poplatkov a daní.

„Hoci nemám možnosť priamo ovplyvniť rozhodnutia iných politických hráčov, urobím všetko pre to, aby som samosprávy ochránila od dosahov zákonov, ktoré sú v kolízii s ústavou," priblížila hlava štátu, ktorá uznala, že pre činnosť samospráv je nevyhnutná politická stabilita, predvídateľnosť rozhodnutí vlády i stabilný systém financovania.

Predseda Združenia samosprávnych krajov SK 8 Jozef Viskupič pripomenul, že v čase kríz ostatných mesiacov dokázali samosprávy vyššiu efektivitu a akcieschopnosť ako centrálne orgány, apeloval preto na nevyhnutnú reformu verejnej správy. „Mám na mysli skutočnú decentralizáciu, teda prenos moci k obyvateľom regiónov. Je najvyšší čas na zefektívnenie fungovania SR na národnej i európskej úrovni," povedal.

Prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček ocenil prezidentkin záujem o samosprávy. „Ste najdôležitejší politik v tomto štáte, ktorý hovorí o samospráve, a dlhodobo dávate najavo, že oslabovanie samospráv znamená oslabovanie demokracie a kvality života na Slovensku," vyhlásil. Pre zlepšenie pomerov v krajine považuje za nevyhnutné, aby sa objavili politici, ktorí budú ochotní dať samosprávam viac financií a moci a budú im viac dôverovať.

Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger poznamenal, že po predchádzajúcich "ranách", ktorým museli samosprávy čeliť, prichádzajú ďalšie v podobe zdražovania energií, inflácie či rizika recesie. „ZMOS chce pristúpiť konštruktívne k riešeniu týchto problémov, lebo sme si vedomí toho, že sa týkajú celej spoločnosti," upozornil.

 

 

Autor: Zdroj: TASR, ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.11.2020
Prezidentka: K samosprávam sa treba správať ako k partnerom
Samosprávy sú kľúčovým faktorom pri správe vecí verejných, čo sa ukázalo aj pri nedávnom celoplošnom testovaní na COVID-19. Po stretnutí so zástupcami Únie miest Slovenska (ÚMS) a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) to vo štvrtok vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová.
viac
18.01.2022
Samosprávy majú byť partnerom štátu pri témach, ktoré sa ich týkajú
Samosprávy by mali byť váženým partnerom štátu pri rozhodovaní o témach, ktoré sa ich bezprostredne týkajú. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla počas pondelkového prijatia zástupcov Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), Únie miest Slovenska (ÚMS) a združenia samosprávnych krajov SK8.
viac
20.05.2022
Mestá štrajkujú, požiadajú o pomoc aj prezidentku
Silné a bezpečné mestá pre ľudí budú zrejme čoskoro minulosťou. Štát svojimi opatreniami naďalej ukazuje, že mu nezáleží na fungovaní samospráv, naopak, správa sa tak, že mu prekážajú.
viac
06.06.2022
Prezidentka prijme sociálnych partnerov aj zástupcov samospráv
Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok (6. 6.) prijme v súvislosti so schválením protiinflačného balíka sociálnych partnerov, predstaviteľov samosprávy aj zástupcov prorodinných organizácií. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %