Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
20.05.2023 05:40

Spomienky na Kláru Jarunkovú - výzva


Výzva - hľadáme historické fotografie a záznamy


Občianske združenie Spolok pre obnovu dediny prosí o pomoc a spoluprácu starostov a primátorov, riaditeľov škôl a ďalších inštitúcií. Hľadáme fotografie, písomnosti, nahrávky alebo akékoľvek záznamy zo stretnutí s najprekladanejšou slovenskou spisovateľkou a novinárkou Klárou Jarunkovou


Klára Jarunková   (* 28. apríl 1922, Červená Skala – † 11. júl 2005, Bratislava) písala o svojich zážitkoch z detstva na Horehroní, o svojom pôsobení učiteľky v Korytárkach, z ciest po svete, z Bratislavy, kde sa usadila, či z obdobia druhej svetovej vojny. Jej diela boli preložené do 39 jazykov a vyšli v 222 vydaniach. Príbehy Jedinej a Brata mlčanlivého vlka sa stali súčasťou zlatého fondu svetovej literatúry pre deti a mládež. Rovnako, ako sa aj najznámejšia Horehronka stala slovenskou a svetovou osobnosťou.

V roku 2003, dva roky pred jej smrťou, ju Asociácia organizácii spisovateľov Slovenska navrhla na Nobelovu cenu za literatúru.

Autorka 23 kníh pre deti a mládež, počas svojho života navštevovala školy a stretávala sa s mladými ľuďmi po celom Slovensku. Podarilo sa nám nájsť fotografiu z jej návštevy materskej škôlky v Polomke z roku 1981.

Aj vďaka tejto výzve dúfame, že sa nám spolu s vami podarí doplniť ďalšie informácie do mozaiky o živote našej významnej autorky. Predpokladáme, že v archívoch existuje mnoho dokumentov, ktoré sú zabudnuté a mali by sa zverejniť.  

Našim cieľom je všetky získané záznamy o spisovateľke sústrediť v jej rodnom dome v Červenej Skale, miestnej časti Šumiaca. Minulý rok, presne na 100-ročnicu narodenia Kláry Jarunkovej, Spolok pre obnovu dediny slávnostne otvoril v budove jej rodnú izbu a malé poštové múzeum. Klára Chudíková, ako sa spisovateľka za slobodna volala, sa totiž narodila poštmajsterke v byte na poštovom úrade.

Ak sa vám podarí nájsť záznamy z návštevy Kláry Jarunkovej, budeme vám veľmi vďační. Môžete nám ich poslať v akejkoľvek forme, skenované alebo originály. K ním potrebujeme pridať čo najviac informácií - z ktorej obce, školy, dokumenty sú, o akú udalosť išlo, dátum konania (ak je známy), kto napríklad fotografoval alebo viedol besedu a ďalšie známe podrobnosti.

Všetko to uverejníme v pamätnej izbe, do ktorej vás srdečne pozývame a tešíme sa na stretnutie s vami.

S vďakou a úctou Kolektív Spolku pre obnovu dediny

Adresa:

Spolok pre obnovu dediny,

Kukučínova č. 3 

976 66 Polomka 

Kontakt: František Ďurčenka, tel. 0949 267 212;  fdurcenka@gmail.com

Autor: Kolektív Spolku pre obnovu dediny


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.04.2016
Dotácie kraja podporia aktivity ekonomického rozvoja vidieckych oblastí
Mestá a obce v bratislavskom regióne i mestské časti Bratislavy budú môcť Bratislavský samosprávny kraj (BSK) požiadať o dotácie, ktoré majú podporiť ekonomický potenciál vidieckych oblastí kraja.
viac
06.10.2016
MV SR: Vyzvania pre projekty terénnej sociálnej práce a komunitných centier
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Ľudské zdroje (OP ĽZ) vyhlásilo dňa 5. októbra 2016 vyzvania pre dva národné projekty.
viac
29.06.2021
UNICEF hľadá pamätníkov pomoci UNRRA
Po 2. svetovej vojne pomáhala organizácia Spojených národov UNRRA krajinám postihnutých vojnou. Jednou z prvých krajín, kam táto pomoc smerovala bolo Československo.
viac
30.04.2022
V Šumiaci si pripomenuli 100 rokov od narodenia prozaičky Kláry Jarunkovej
V Šumiaci v okrese Brezno si v piatok pripomenuli 100 rokov od narodenia prozaičky a horehronskej rodáčky Kláry Jarunkovej. Pre TASR to potvrdila predsedníčka Spolku pre obnovu dediny Anna Kršáková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %