Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
10.09.2021 03:55

V Rákoši slávnostne otvoria Chodník malých netopierov


Snímka zdroj: YouTube


Náučný chodník Chodník malých netopierov v obci Rákoš v okrese Revúca čaká v piatok (10. 9.) slávnostné otvorenie. TASR o tom informovala vedúca odboru komunikácie štátneho podniku Lesy SR Marína Debnárová.


Chodník malých netopierov vybudovali štátne Lesy SR v spolupráci s občianskym združením (OZ) Rákošská Cächa v rokoch 2017 až 2020. Trasa vedie lesným porastom v okolí obce Rákoš i popri starých banských dielach, v ktorých pred niekoľkými rokmi objavili členovia Spoločnosti pre ochranu netopierov početné zimujúce kolónie netopierov. Banské diela neskôr zabezpečili proti pádu návštevníkov tak, aby ich mohli netopiere naďalej využívať na hybernáciu.       

Náučný chodník je dlhý 1,6 kilometra a pozostáva zo 14 stanovíšť. Informačné tabule návštevníkov zoznamujú s témami lesného spoločenstva, histórie či baníctva. Ústrednou témou sú netopiere, ktoré tu zimujú v niekoľkotisícových kolóniách. V lokalite sa vyskytujú viaceré vzácne druhy - lietavec sťahovavý, podkovár južný, netopier obyčajný či večernica malá.       

Náučný chodník by jeho tvorcovia v budúcnosti radi prepojili aj s Rákošskou Baňou. V rámci Lesnej pedagogiky by mal byť dejiskom rôznych podujatí pre školské triedy i väčších akcií pre širšiu verejnosť, napríklad ako Lesnícke dni.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.05.2017
Na konci obce Banská Belá vyrástol lesný park
Obec Banská Belá má o dôvod viac, prečo ju navštíviť. Na okraji dediny otvorili lesný park Belian určený pre rodiny s deťmi. Areál, za realizáciou ktorého stoja obecné lesy Banská Belá, ponúka náučné i zábavné stanovištia, výhľady či miesto pre oddych.
viac
09.10.2020
V Novej Bani otvorili Záhradný les s drevinami z celého sveta
V Novej Bani v utorok (6. 10.) oficiálne otvorili projekt s názvom Záhradný les. Na ploche 1,35 hektára sústredí 101 stromov a 2459 krov z rôznych kútov sveta, ktoré nebudú slúžiť len ako turistická atrakcia, ale aj vzdelávací prvok zasadený v prírodnom prostredí.
viac
23.10.2020
Náučný chodník malých netopierov približuje región okolo vrchu Železník
Prírodu aj históriu baníckeho regiónu okolo vrchu Železník predstavuje turistom Náučný chodník malých netopierov, ktorý pri obci Rákoš v Revúckom okrese v rokoch 2017 až 2020 vybudovalo tamojšie občianske združenie (OZ) Rákošská cächa. Informoval o tom predseda združenia Július Pavelko.
viac
09.06.2022
V arboréte otvorili náučný chodník
Symbolickým prestrihnutím pásky odovzdali do užívania náučný chodník v arboréte v Liptovskom Hrádku. Staré stĺpiky, na ktorých bolo označenie drevín, vymenili za nové. Označili 170 kusov drevín v severoamerickej, vo východoázijskej a v euroázijskej zóne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %