Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
09.09.2020 12:00

Ako bude vyzerať Strategický plán SR pre investície z eurofondov 2021-2027?


Ilustračná snímka.


Rezort výstavby, regionálneho rozvoja a informatizácie predstavil návrh čerpania eurofondov v novom programovom období 2021-2027 prostredníctvom Strategického investičného plánu Slovenska alebo v ktorom sa má investovať takmer 13 mld. eur z eurofondov.


Predstavený strategický plán – takzvaná Partnerská dohoda SR pre roky 2021 – 2027, stojí na piatich pilieroch, ku ktorým rezort plánuje zorganizovať okrúhle stoly:

1. Inovatívne Slovensko

2. Ekologické Slovensko pre budúce generácie

3. Mobilita, doprava a prepojenosť 

4. Sociálne spravodlivé a vzdelané Slovensko

5. Kvalitný život v regiónoch.

V každej z piatich oblastí sú už rezortom investícií navrhnuté rámcové kroky, ktoré víziu zrealizujú.  Okrem iného ide o digitalizáciu, podporu vedy a výskumu,  prechod na nízkouhlíkové hospodárstvo, rozvoj kvalitnej a udržateľnej dopravy, podporu inovácii a technologických transferov, adaptáciu na zmenu klímy, ochranu životného prostredia a odstránenie environmentálnych záťaží, či zlepšenie prístupu na trh práce a tvorbu nových a kvalitnejších pracovných miest.

Schválenie legislatívy na úrovni EÚ sa očakáva až v prvom štvrťroku 2021 a až po tomto kroku môže slovenská vláda oficiálne zaslať návrh Partnerskej dohody na schválenie Európskej komisii. Finálne odsúhlasenie teda nie je možné očakávať skôr ako v druhom štvrťroku 2021 aj z dôvodu rokovaní na úrovni Európskeho parlamentu.

Rezort navrhuje prepojiť eurofondy nového programového obdobia s Mechanizmom na podporu obnovy a odolnosti (Nástroj pre budúce generácie – Next Generation EU). V prípade mechanizmu RRF ešte EÚ ale nedefinovala parametre a podmienky čerpania, ktoré môžu zásadne ovplyvniť výber a nastavenie projektov, ktoré vláda na zoznam zaradí. Podľa rezortu je jednou z možností využiť niektoré navrhnuté projekty z Partnerskej dohody SR a financovať ich cez mechanizmus obnovy. Ako napríklad odstránenie environmentálnych záťaží alebo program rekonštrukcie škôl či škôlok, vďaka ktorému vzniknú pracovné príležitosti v stavebníctve, zvýši sa energetická efektivita budov a skvalitní sa prostredie na vyučovanie pre žiakov a pedagógov.

Bližšie informácie sa dočítate TU.

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.10.2020
Budúca spoločná poľnohospodárska politika vstupuje do fázy rokovaní
Európska komisia víta dohodu ministrov členských krajín zodpovedných za poľnohospodárstvo (Rady EÚ), ktorí a dohodli na takzvanom všeobecnom prístupe k návrhom na reformu spoločnej poľnohospodárskej politiky. Vstupuje do fázy rokovaní a dosiahnutia kompromisu medzi orgánmi EÚ.
viac
16.07.2021
Plán obnovy dostal oficiálne zelenú
Plán obnovy a odolnosti SR dostal oficiálne zelenú aj od ostatných členských štátov EÚ na rokovaní Rady pre hospodárske a finančné záležitosti, čím sa ukončil schvaľovací proces.
viac
20.12.2021
O prvú platbu z Plánu obnovy požiadame v apríli 2022
Slovensko sa minulý týždeň zaradilo medzi prvé krajiny v Európskej únii, ktoré sú plne pripravené na realizáciu plánu obnovy a majú vyrokovanú a schválenú Operačnú dohodu.
viac
26.11.2022
EK schválila Strategický plán Spoločnej poľnohospodárskej politiky
Európska komisia schválila finálnu podobu slovenského Strategického plánu Spoločnej poľnohospodárskej politiky na nasledujúce eurofondové obdobie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %