Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
27.01.2023 04:15

Ako je znečistené ovzdušie škôl? Na niektorých práve prebiehajú merania


Ilustračná snímka.


Aká je miera znečistenia ovzdušia v okolí škôl? To sa aktuálne snaží zistiť 42 škôl na Slovensku prostredníctvom Projektu LIFE IP – Zlepšenie kvality ovzdušia (ďalej len „Populair“), ktorý realizuje Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.


V novembri 2022 bola vyhlásená prvá výzva pre základné školy a osemročné gymnáziá, ktorá je zameraná na mesačné informatívne meranie oxidu dusičitého v okolí škôl. Aktuálne prebieha fáza meraní, ktorá potrvá do 6. februára.

Ešte minulý rok robila Európska komisia prieskum zameraný na získanie názorov na zmeny kvality ovzdušia za posledných 10 rokov. Na Slovensku bolo zrealizovaných 1 009 rozhovorov, celkovo v rámci prieskumu v krajinách EÚ to bolo 26 509 rozhovorov. Čo sa Slovákov týka, tak z výsledkov vyplynulo, že až 43 % oslovených si myslí, že kvalita ovzdušia na Slovensku sa za posledných 10 rokov zhoršila. Opýtaní vidia ako najefektívnejšie opatrenie na riešenie problémov s kvalitou ovzdušia zavedenie prísnejšej legislatívy (31 %) a zlepšenie monitorovania znečistenia ovzdušia (28 %).

Merania počas jedného mesiaca

Ako to s kvalitou ovzdušia je, sa rozhodli overiť aj v okolí niektorých škôl. Významný podiel na individuálnej automobilovej doprave v bezprostrednom okolí škôl majú práve rodičia vezúci svoje deti v rovnakom čase do školy, kde sa následne znečistenie kumuluje. “Merať sa bude denne koncentrácia oxidu dusičitého počas jedného mesiaca. Výsledky sa zároveň zaznamenajú spolu s vybranými meteorologickými parametrami,” uvádza ministerstvo na svojom webe.

Dôležitosť kvality ovzdušia

Projekt Populair má trvanie osem rokov (2020 – 2027) a zameriava sa na implementáciu konkrétnych opatrení na zlepšenie kvality ovzdušia. Okrem toho podporuje vzdelávacie, komunikačné a monitorovacie aktivity zapojených partnerov v oblasti kvality a ochrany ovzdušia. Informatívne meranie prebieha na dvoch miestach pri každej škole od 9. januára do 6. februára 2023 prostredníctvom certifikovaných, pasívno-difúznych vzorkovačov. Tie nakoniec zanalyzujú v odbornom laboratóriu v Holandsku. “Žiaci sa podieľajú na samotnom výskume v tímoch a získajú tak praktické skúsenosti s prácou s mapou, spoznajú prácu výskumníka, budú zodpovední za presné zaznamenanie výsledkov, zapoja sa do inovatívnych úloh,” vysvetľuje envirorezort. Cieľom projektu je podľa ministerstva podpora opatrení a zvyšovanie povedomia o dôležitosti kvality ovzdušia.

Zraniteľnejšie sú práve deti

Podľa slov ministerstva sa kampaň orientuje na deti práve z dôvodu, že sú z pohľadu zhoršenej kvality ovzdušia viac zraniteľné. “Najviac sa koncentruje znečistenie z dopravy najbližšie k zemi a keďže sú deti nižšie, tak práve ony to dýchajú najviac. Ich dýchací a imunitný systém sa vyvíja, majú užšie dýchacie cesty, preto im zápal spôsobuje vážnejšie ťažkosti ako dospelým. Zároveň majú väčší príjem vzduchu na kilogram váhy,” vysvetľuje na svojom webe ministerstvo s tým, že netreba zabúdať ani na to, že deti trávia aj viac času vonku. “Zapojenie žiakov do meraní má prispieť k zlepšeniu informovanosti o znečistení ovzdušia v okolí našich škôl. Zároveň upriami ich pozornosť na vplyv človeka na kvalitu ovzdušia. Cieľom výzvy je prepojenie zvýšeného výskytu oxidu dusičitého NO2 pri školách s fenoménom „rodičovské taxi“, so státím automobilov na voľnobeh a podobne,” dopĺňa envirorezort.

Zhmotnenie neviditeľného znečistenia ovzdušia do konkrétnych číselných hodnôt a prezentácia výsledkov pred zástupcami samospráv má podľa kompetentných pomôcť urýchliť zavedenie nevyhnutných opatrení zameraných na zvýšenie bezpečnosti detí. Dôležité je aj postupné obmedzovanie individuálnej automobilovej dopravy v okolí škôl a školských zariadení, a to najmä v čase rannej a popoludňajšej špičky.

 

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.11.2019
MŽP SR: Zlepšenie kvality ovzdušia na Slovensku je jednou z hlavných priorít
Ministerstvo životného prostredia deklaruje, že zlepšenie kvality ovzdušia na Slovensku je jednou z jeho hlavných priorít. Reaguje tak na utorkové vyhlásenie iniciatívy Za čisté ovzdušie, ktorá na základe svojich meraní upozornila na alarmujúce výsledky.
viac
03.06.2020
BBSK chce zlepšiť kvalitu ovzdušia, ľudí bude učiť aj to, ako správne kúriť
Na Štefánikovom nábreží v Banskej Bystrici zaznamenali meteorológovia počas januára 2020 prekročené limity priemernej koncentrácie emisií tuhých častíc PM 10 celkovo 15-krát. V meste Jelšava k takémuto prekročeniu hodnôt prišlo počas januára celkovo 18-krát.
viac
15.08.2020
Polovica škôl je nespokojná s učebnicami
Polovica slovenských škôl kritizuje kvalitu učebníc a za zlý považuje aj ich systém výberu a distribúcie. Vyplýva to zo zistení Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR.
viac
09.01.2023
V okolí 42 škôl budú zisťovať mieru znečistenia ovzdušia pre dopravu
V okolí 42 škôl v rámci celého Slovenska budú zisťovať mieru znečistenia ovzdušia spôsobenú dopravou. Školy boli vybrané v rámci prvej výzvy projektu LIFE IP – Zlepšenie kvality ovzdušia (Populair).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %