Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
31.08.2022 10:35

Autobusová doprava medzi Prešovom a Košicami sa zrýchli, pribudnú expresné spoje


Ilustračná snímka.


Medzi Prešovom a Košicami budú s platnosťou od 1. septembra jazdiť po diaľnici v pravidelných intervaloch expresné autobusové spoje. V čase dopravnej špičky to bude každých desať až 15 minút, mimo špičky každých 30 minút.


O novom systéme diaľničných autobusových spojov počas pracovných dní v rámci projektu IDS Východ informovali v utorok Prešovský a Košický samosprávny kraj.

"Zavedenie atraktívneho systému verejnej dopravy medzi druhým a tretím najväčším mestom Slovenska považujeme za nevyhnutnosť. Na trase Prešov – Košice preto výrazne skvalitňujeme expresnú dopravnú obsluhu," uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský. Odchody spojov budú podľa neho usporiadané v pravidelných a jednoducho zapamätateľných časových intervaloch. "Cestujúci si tak už nebudú musieť zložito plánovať cestovanie – ak nebudú stíhať jeden spoj, za krátky čas im pôjde ďalší, čo by malo byť pre nich podstatne komfortnejšie," dodal.

Pravidelná a ustálená ponuka rýchlych spojení medzi Košicami a Prešovom je podľa krajov ďalším z koncepčných krokov smerom k rozvoju integrovanej verejnej dopravy na východnom Slovensku. V rámci zmeny dôjde v mnohých prípadoch aj k zrýchleniu dopravy, a to vďaka zjednocovaniu jazdného času spojov vedených po diaľnici na 30 minút.

"Prvoradým cieľom je motivovať čo najviac východniarov k prestupu z osobných áut do verejnej dopravy. Namiesto nepravidelných odchodov, zbytočných súbehov a rôznorodých jazdných časov preto prinášame spoľahlivý a prehľadný systém expresnej autobusovej dopravy medzi krajskými metropolami. Veríme, že cestovanie bude odteraz jednoduchšie nielen pre pracujúcich či školákov, ktorí využívajú autobusovú dopravu pravidelne," skonštatoval predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka. Koncepčné skvalitňovanie dopravnej obslužnosti má podľa neho zvlášť význam v súvislosti s prípravou strategických priemyselných parkov v okolí Košíc a Prešova.

Súčasťou nového systému expresnej dopravnej obsluhy sú autobusové spoje zmluvných dopravcov samosprávnych krajov – Arriva Michalovce, Bus Karpaty, eurobus, SAD Humenné a SAD Prešov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.11.2017
Prešov žiada rýchlejšie vlakové spojenie s Košicami
Zrýchlené i čistejšie vlaky - návrhy, ktoré podľa prešovskej primátorky Andrey Turčanovej pomôžu zvýšiť záujem o železničnú prepravu medzi Prešovom a Košicami.
viac
01.12.2020
Mesto Košice vstupuje do integrovanej dopravy
Mesto Košice sa pridalo k iniciatíve postupného zavedenia integrovaného dopravného systému (IDS) na východnom Slovensku. Výsledkom spoločného projektu má byť pohodlnejšia preprava v Košickom a Prešovskom kraji na jeden cestovný doklad. Informovala o tom spoločnosť IDS Východ.
viac
11.06.2021
V prímestskej doprave na východe Slovenska zaplatíte už aj mobilom
Prešovský samosprávny kraj a Košický samosprávny kraj prichádzajú s novinkou, ktorá zrýchli cestovanie v prímestskej autobusovej doprave a uľahčí nákup lístkov cestujúcim. Od leta budú môcť za lístok zaplatiť virtuálnou dopravnou kartou v mobile. Oproti hotovosti pôjde o výrazne výhodnejšiu platbu.
viac
30.09.2021
Východniari urobili v rámci súťaže 10 000 PRE ZDRAVIE vyše 10 miliónov krokov
Aktívnejší bol Košický kraj, ale najvyšší počet krokov zvládol urobiť účastník z Prešovského kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %