Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
25.05.2022 12:35

B. Bystrica sa pripojila k štrajkovej pohotovosti, vlajku stiahla na pol žrde


Na snímke námestie v B. Bystrici. Snímka zdroj: (tasr).


Aj krajské mesto Banská Bystrica sa v závere minulého týždňa pripojilo k štrajkovej pohotovosti vyhlásenej Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) na protest proti pripravovaným vládnym zákonom, ktoré likvidujú samosprávy a stiahlo vlajku mesta na Námestí SNP na pol žrde.


"Pridávame sa k ostatným mestám a obciam na Slovensku. Schválením návrhu ministra financií týkajúceho sa daňového bonusu, sa samosprávy dostanú pod obrovský finančný tlak. Mestá a obce sa tak nebudú môcť ďalej viac rozvíjať, ale naopak, budú musieť obmedziť svoje základné komunálne služby," uvádza mesto s tým, že to v prvom rade negatívne ovplyvní život bežných ľudí, ktorí sa dožadujú lepších ciest a chodníkov, nových škôlok a škôl, či vyššej bezpečnosti v uliciach.

Samosprávy žiadajú štát, aby ich prizýval k legislatívnym procesom, ktoré sa ich bytostne týkajú, a predovšetkým počúval ich argumenty, pretože bez vzájomnej komunikácie nie je možné, aby fungovali dlhodobo a udržateľne v prospech občanov.

ZMOS vyhlásil štrajkovú pohotovosť od 19. mája do odvolania. Členské mestá a obce vyzval zabezpečovať realizáciu prenesených kompetencií iba do obdobia, ktoré je finančne kryté dotáciami poukazovanými štátom na tento výkon, teda v súlade so zákonom o rozpočtových pravidlách. Prioritne financovať kľúčové kompetencie miestnej územnej samosprávy. Ostatné kompetencie financovať v závislosti od disponibilných finančných prostriedkov. Rovnako prerušiť, respektíve obmedziť komunikáciu s ústrednými orgánmi štátnej správy na bezprostredne nevyhnutné obdobie, kým vláda neprejaví vôľu konštruktívne vyjednávať o výzvach a požiadavkách prijatých na mimoriadnom sneme ZMOS.

V prípade nesplnenia požiadaviek je združenie pripravené po 30. júni vyhlásiť celoslovenský ostrý štrajk.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.10.2018
DEŇ KROJA odvysiela verejnoprávna Dvojka
Záznam z nedávneho podujatia DEŇ KROJA bude vysielaný na DVOJKE a to 14. októbra 2018 o 21.00 hod. K samotnému priebehu podujatia sa dnes vyjadril predseda ZMOS Michal Sýkora osobným listom, ktorý adresoval tým, ktorí zabezpečili účasť na jedinečnej prezentácii krojov, folklóru a tradícií.
viac
16.04.2020
Komunikácia štátu smerom k samosprávam je roztrieštená a nefunkčná
Vo Veľkej sieni Mestského úradu v Banskej Bystrici 15. apríla 2020 zasadali členovia prezídia Únie miest Slovenska. Spolu dvadsaťdva primátoriek a primátorov najväčších miest Slovenska sa zhodlo, že komunikácia štátu smerom k samosprávam je v čase koronakrízy roztrieštená a nefunkčná.
viac
21.05.2022
Mestá Stropkov a Svidník sa pripájajú k štrajkovej pohotovosti
Mestá Stropkov a Svidník sa pripájajú k štrajkovej pohotovosti, ku ktorej ich vyzvalo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Ide o reakciu na vládne návrhy, ktoré výrazne zasiahnu do rozpočtov samospráv, ale aj na dlhodobý prístup štátu voči mestám a obciam.
viac
27.05.2022
P. Halabrín: Samosprávy sú riešiteľom 90 percent úloh v prospech ľudí a rodín
Mesto Myjava sa pripojilo k štrajkovej pohotovosti Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Samosprávy sú riešiteľom a garantom 90 percent úloh a práve v prospech ľudí a rodín. Uviedol to primátor Myjavy Pavel Halabrín.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %