Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
29.09.2020 12:40

B. Bystrica sprísni postup voči ľuďom, ktorí neodstraňujú invázne rastliny


Ilustračná snímka.


Oddelenie životného prostredia banskobystrického magistrátu sa po stretnutí na tému inváznych rastlín rozhodlo, že pristúpi k zvýšeniu opatrení proti šíreniu inváznych rastlín.


Oddelenie životného prostredia banskobystrického magistrátu sa po stretnutí na tému inváznych rastlín so zástupcami odborných útvarov mesta, správcom mestskej zelene - organizáciou Záhradnícke a rekreačné služby mesta (ZAaRES), spoločnosťou Mestské lesy Banská Bystrica a Štátnou ochranou prírody SR rozhodlo, že pristúpi k zvýšeniu opatrení proti šíreniu inváznych rastlín. Sprísni postup voči nedisciplinovaným majiteľom, ktorí sa o svoje nehnuteľnosti nestarajú. Informovala o tom hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.     

„Povinnosťou každého majiteľa pozemku je tieto rastliny odstraňovať. Prax je však iná a ukazuje sa, že sa tak málokedy deje. Invázne rastliny majú schopnosť rýchlo sa šíriť koreňmi, odlomkami alebo semenami. Ich najväčším negatívom je, že vedia vytláčať pôvodné rastliny, a to aj na veľkých plochách. Usilujeme sa o ich minimalizovanie na území mesta a na základe oznámenia o povinnom odstraňovaní inváznych rastlín k tomu pravidelne vyzývame vlastníkov, správcov a užívateľov pozemkov v Banskej Bystrici,” zdôraznila Beata Kostúrová, vedúca Oddelenia životného prostredia Mestského úradu v Banskej Bystrici.     

„Najväčším problémom je ľahostajnosť a nečinnosť vlastníkov pozemkov, ktorí, napriek opätovnému upozorneniu zo strany mesta, invázne rastliny neodstránia, a tie sa ďalej šíria na ostatné udržiavané plochy. Problémom je tiež samotná likvidácia biomasy vzniknutej z odstraňovania inváznych druhov rastlín. Na stretnutí sme sa dohodli, že pri nečinnosti majiteľov pozemkov budeme postupovať podnety na Slovenskú inšpekciu životného prostredia,” upozornil viceprimátor Milan Lichý.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.11.2016
Banská Bystrica hovorí stop malým vodným elektrárňam
Problematika malých vodných elektrární (MVE) na rieke Hron rezonuje v Banskej Bystrici dlhodobo. Dotýka sa nehnuteľností, majetku obyvateľov i kvality životného prostredia.
viac
12.12.2016
Banská Bystrica sa chystá vytvoriť prvý inštitucionálny plán mobility v SR
Mesto pod Urpínom bude mať prvenstvo v oblasti udržateľnej mobility v rámci Slovenska. Spoločne s nadáciou Ekopolis a ďalšími európskymi partnermi realizuje projekt MOVECIT. Ten je podporený v rámci programu Interreg Central Europe a zameriava sa na tvorbu plánov mobility pre inštitúcie.
viac
06.04.2020
Kozy pomáhajú prežiť vzácnym rastlinám na vrchu Tarbucka
Kozy pomáhajú prežiť vzácnym teplomilným rastlinám na vrchu Tarbucka. Územie momentálne zarastá inváznymi druhmi drevín. Informovala o tom Katarína Mikulová z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ).
viac
07.07.2020
Invázne rastliny menia charakter biotopov, ich odstraňovanie ukladá zákon
Mnohé z rastlín, ktoré boli v minulosti dovezené na Slovensko za účelom skrášlenia záhrad sú dnes zaradené do zoznamov inváznych rastlín. Ich životaschopnosť spôsobuje nielen ohrozenie druhov pôvodných, ale zároveň i zníženie ekologickej stability prostredia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %