Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
29.02.2020 01:45

Bratislavský kraj sa stane jedným z partnerov projektu CityFoodTrust


Ilustračná snímka: (int.).


Bratislavský samosprávny kraj (BSK) sa zapojí do projektu CityFoodTrust. Jeho idea vznikla ako reakcia na čoraz aktuálnejšie tlaky na udržateľnosť potravinových systémov v mestských oblastiach spôsobené urbanizáciou a všeobecnými environmentálnymi výzvami.


Partnerstvo v projekte v rámci programu Horizon 2020 dnes jednohlasne schválili  krajskí poslanci.

„CityFoodTrust sa zameriava na vývoj cestovných máp a kombinovanie skutočných experimentov o výžive, pre trvalo udržateľnú a zdravú výživu prostredníctvom inovácií. Rovnako má za cieľ vyvíjať inteligentné, ekologicky udržateľné, obehové a zdrojovo efektívne potravinové systémy,” uvádza sa v dôvodovej správe materiálu. Ide napríklad o riešenie bioodpadu a odpadového hospodárstva.

Medzi očakávané vplyvy projektu patrí napríklad monitorovanie inovácií v potravinových hodnotových reťazcoch, posilnenie postupov ekologického obstarávania zdravej výživy ako kľúčovej integračnej politiky, či spojenie kompetentných na miestnej, národnej i európskej úrovni s lokálnymi výrobcami potravín, spracovateľmi, distribútormi, výskumnými ústavmi, fondmi a združeniami spotrebiteľov. V pláne je tiež napríklad do štyroch rokov zriadiť 12 laboratórií pre potravinový systém a 36 experimentov v 12 európskych mestách.

Projektové partnerstvo konzorcia CityFoodTrust je zložené z 28 partnerov z desiatich krajín Európy. A to vrátane Slovenska, v zastúpení Slovenskej akadémie vied (SAV) a BSK. Bratislavský kraj by mal pritom na predfinancovanie "svojich" projektových aktivít vyčleniť vo svojom rozpočte v období rokov 2021 až 2024 sumu 263 625 eur.

Ciele projektu sú v súlade so viacerými strategickými dokumentmi BSK. Ide o Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja BSK na roky 2014 - 2020 (Ochrana životného prostredia a presadzovanie udržateľného využívania zdrojov), Stratégiu regionálneho rozvoja a Adaptačný plán BSK na nepriaznivé dôsledky zmeny klímy.

Predpokladaný začiatok realizácie projektu sa odhaduje na začiatok januára 2021.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.08.2016
Námestie v Poprade obsadili producenti slovenských výrobkov a umelci
V Poprade dnes začal piaty ročník festivalu Made in Slovakia, ktorého hlavným cieľom je dať priestor miestnym výrobcom.
viac
26.06.2020
Oravské folklórne leto z domu
Ľudové jarmoky, tvorivé dielne, výstavy, súťaže, ochutnávky tradičných jedál, najmä však tanečné a hudobné programy. To všetko bude toto leto na Orave absentovať pre opatrenia za zamedzenie šírenia vírusu covid-19. Nie však celkom.
viac
21.09.2020
Sekcia ekonomiky a financovania hlavne k zákonu o miestnych daniach
V priestoroch Kancelárie ZMOS sa vo štvrtok 17. septembra 2020 uskutočnilo rokovanie odbornej sekcie ekonomiky a financovania Rady ZMOS.
viac
13.04.2022
BSK spúšťa registráciu na cyklojazdy v deň otvorenia cyklomosta VysoMarch
Nový cyklomost Vysomarch ponad rieku Moravu, spájajúci obec Vysoká pri Morave a rakúsku obec Marchegg je hotový. Slávnostné otvorenie sa uskutoční v sobotu 7. mája 2022.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %