Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
19.05.2021 11:40

Čo si od systému ISOH sľubuje MŽP SR a čo organizácie zodpovednosti výrobcov?


Ilustračná snímka.


Envirorezort ešte začiatkom januára 2020 ústami vtedajšieho ministra Lászlóa Sólymosa avizoval, že Informačný systém odpadového hospodárstva (ISOH) bude dokončený začiatkom roka 2021. Nie je.


Termín jeho spustenia sa posunul minimálne na začiatok roka 2022, pričom pravdepodobnejšie sa zdá, že bude presunutý na ešte neskoršie obdobie.

Jednoznačným však ostáva zmysel zavedenia ISOH, do ktorého by mali byť vložené všetky údaje odpadových spoločností, vrátane manipulujúcich s nebezpečnými, komunálnymi či ďalšími odpadmi, rovnako ako informácie spriehľadňujúce toky peňazí zo skládok, spaľovní, nevynímajúc organizácie zodpovednosti výrobcov a mnohé ďalšie spoločnosti vstupujúce a pôsobiace v odpadovom hospodárstve. Očakáva sa, že ISOH by sa mal stať spoľahlivým verejno-prístupným centrálnym informačným systémom o odpadoch.

Bez zodpovedajúcich informácií sa spoločnosť neobíde

Na potrebe vytvorenia a zavedenia informačného systému sa zhodli odborníci počas mnohých diskusií, ktoré tomuto kroku roky predchádzali. Okrem iného napríklad aj preto, aby inšpektorov Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) dokázali informácie z ISOH rýchlo a pružne naštartovať k prevereniu si podozrivých údajov pri manipulácii s odpadmi. Vrátane podozrení z nelegálnych tokov peňazí „podnikateľom“ či „spoločnostiam“, ktoré nemusia byť tými, za koho sa vydávajú. Predsa je všeobecne známe, že pri zbavovaní sa a likvidácii odpadov dochádza k obrovskej envirokriminalite a k daňovým únikom. SIŽP by cez ISOH mala lepšie či ostrejšie ako dosiaľ vidieť do tejto oblasti. A po overení si faktov aj konať.

Doplňme, že tender ohľadne zavedenia ISOH vyhralo konzorcium firiem Tempest a Softip, ktorému štát zaplatí (zaplatil) 12,7 milióna eur bez DPH. Nie je zámerom tohto článku riešiť otázku výšky vynaložených finančných prostriedkov, keďže zatiaľ nedošlo k spusteniu ISOH. V Českej republike je však počas desiatich rokov, odkedy systém zaviedli, naďalej potrebné využívať služby nielen tých IT spoločností, ktoré tender vyhrali, ale aj ďalších. Podobný vývoj bude čakať aj Slovensko. Bez ohľadu na fakt, že podmienky na jeho spustenie sú u nás iné ako boli v Česku.

Aj OZV potrebujú vedieť pravdu

Spustenie ISOH vítajú aj organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV). Tým nateraz chýba, že jasne nevidia ako sa nakladá s vytriedeným odpadom, za ktorý obciam platia. Generálna riaditeľka spoločnosti ENVI - PAK Hana Nováková ako príklad uvádza, že dnes vlastne zberová spoločnosť určuje, koľko vytriedeného odpadu prizná obci, respektíve koľko peňazí príslušná OZV svojej zazmluvnenej obci uhradí. „My to nevieme overiť,“ konštatuje H. Nováková.

Rovnako OZV nemajú možnosť získať istotu ani o ďalších informáciách, ktorými by si overili, za čo platia zazmluvneným obciam. Napríklad netušia, čo sa deje na dotrieďovacích linkách. Tam (na linku) často prichádza materiál z väčšieho počtu obcí u jednej zberovej spoločnosti. A ostáva neistým, či OZV správne (spravodlivo) platí zazmluvnenej zberovej spoločnosti za ňou odovzdaný odpad z konkrétnej obce. „Nemáme prehľad o našich obciach, ako sa obchoduje s ich materiálom,“ dopĺňa H. Nováková s tým, že OZV od systému očakávajú hlavne stransparentnenie procesov odpadového hospodárstva relevantnými údajmi.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.10.2020
Posuny termínov výziev na majetkovo-právne vysporiadanie pozemkov
Ministerstvo vnútra SR informuje o posune termínu uzávierky 1. a 2. hodnotiaceho kola výzvy zameranej na majetko-právne vysporiadanie pozemkov. Termín 1. hodnotiaceho kola sa posúva na 10. novembra 2020 a v 2. hodnotiaceho kola na 11. januára 2021.
viac
06.11.2020
Úprava odpadov pred skládkovaním sa od januára nespustí
Upravovanie zvyškového zmesového odpadu pred skládkovaním v praxi, ktoré sa malo podľa novely zákona o odpadoch spustiť od januára 2021, nebude skutočnosťou skôr ako niekedy v roku 2022.
viac
07.07.2021
Vystriedanie zahraničných dovozcov odpadov našimi nemusí byť všespasiteľné
Šéf envirorezortu Ján Budaj podpísal koncom júna memorandum so slovenskými výrobcami cementu o navýšení spaľovania domácich odpadov v slovenských cementárňach. Médiám bol akt prezentovaný ako dosiaľ najväčší enviroprojekt v oblasti riešenia odpadov.
viac
27.10.2021
Ako sa pred kontajnermi vyhnúť stretnutiu s medveďmi?
Ako sa pred kontajnermi vyhnúť stretnutiu s medveďmi či inými divými zvieratami? Pomôže zatváranie kontajnerov a správne triedenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %